Rakan-rakan Blog

Moderno Family 5th Anniversary Mega Gathering

|
Assalamualaikum kepada semua yang sudi membaca blog ini.

Alhamdulillah diberikan kesihatan dan keupayaan untuk kita bertemu lagi di post ini.

Untuk kali ini, saya akan bercerita mengenai event Moderno Family 5th Anniversary Mega Gathering. Untuk pengetahuan pembaca, gathering ini adalah gathering tahunan terbesar untuk pemilik-pemilik Perodua Kancil yang menggunakan bodypart Daihatsu Mira Moderno. Ataupun terdapat juga yang bukan Perodua Kancil tapi sememangnya original Daihatsu Mira Moderno yang diimport dari Jepun. Kali ini, MFE yang diketuai oleh Along Ragut telah menjadi tuan rumah yang bertempat di Cherating, Pahang.

Pada kebiasaannya jentera Moderno seluruh Malaysia akan datang pada event ini. Tahun ni ada sedikit kelainan kerana ada 2 buah Moderno dua pintu dari MFJ dibelanja di event ini. 

Untuk pengetahuan pembaca, gathering ini telah diadakan untuk kali yang kelima, untuk gathering yang sebelumnya telah diadakan di :



  • 1st Anniversary : Air Papan, Mersing, Johor
  • 2nd Anniversary : Bazar Karat, Pasir Gudang, Johor
  • 3rd Anniversary : Port Dickson, Negeri Sembilan
  • 4th Anniversary : Teluk Batik, Perak
  • 5th Anniversary  : Cherating, Pahang

  • Di event ini juga terdapat event sukaneka antara region, antara yang dipertandingkan ialah Lompat Dalam Guni, Lari Berpasangan, Tiup Belon Sampai Pecah dan akhir sekali yang menjadi tradisi tahun bertahun adalah Tarik Tali. Kiranya siapa yang menang acara Tarik Tali ni kira champion antara region lah! Haha! Event-event anniversary Moderno Family ini boleh dikatakan santai. InsyaAllah kebanyakannya semua adalah ramah-ramah belaka. Konsep family atau keluarga tu memang dapat dirasakan bila bersama.

    Untuk event kali ini, tidak kurang ramai yang turut menyertai. Nampaknya ada juga pertambahan bilangan ahli. InsyaAllah Moderno Family akan terus berkembang di masa akan datang.

    Tahniah kepada  Aloong Ragut (MFE) yang menjadi tuan rumah untuk kali ini. Tahniah juga kepada Pak Lah (MFN), Crony Storage aka Botak (MFCR), Abg Lan (MFJ), Along Tarosan (MFJ), Safwan (MFN9) dan Abg Mus (MFM) dengan kejayaan event ini. InsyaAllah tahun depan Mega Gathering ini akan diteruskan. Dengar khabarnya kembali ke Johor? Balik kampung lah nampaknya! Haha! Apa-apapun, mari layan gambar kemeriahan sepanjang event.
















    Pecah Kaca Pecah Simen, Sudah Baca Harap Komen. :)

    Episod 14 : Projek Memikat Lampu Ketam Moderno

    |
    Salam, untuk episod ini akan berkisar mengenai Lampu Ketam Moderno. Apa itu lampu ketam? Dalam bahasa englishnya adalah Fog lamp atau melayunya adalah Lampu kabus.

    Untuk pengetahuan, lampu ketam ini bukan sportlight dan tak seterang sportlight. Lampu ini digunakan di Jepun untuk tujuan keselamatan sekiranya dalam cuaca yang berkabus.

    Lampu ketam juga terdapat dalam beberapa jenis, untuk Moderno dipanggil sebagai Lampu Ketam D (D adalah disebabkan cop logo Daihatsu). Ada juga lampu ketam yang dicustom sendiri. Selain itu, untuk pilihan lain juga boleh menggunakan Lampu Ketam TOP. Bentuknya seakan sama, cuma cop di kantanya berbeza. (Tapi ni dah kira custom lah ye. Sebab bukan model Daihatsu. Hehe.)

    Lampu ketam juga biasanya datang bersama dgn body L2s (L2s punya agak berbeza dari segi lense), RV4 (Berbeza tapak dan stokin) dan Mira J (Sama seperti Moderno).

    Biasanya ketam Moderno akan hadir bersama bracket, cover getah dan stokin. Stokin adalah istilah getah hitam yang berada disekeliling ketam tersebut yang dilekatkan di bumper.

    Saya telah memperoleh ketam yang cemerlang dari saudara Saharuddin Harun setelah proses meracun berkali-kali dijalankan oleh beliau. Asalnya tak nak guna pun ketam ni, tapi kenangkan harga yang munasabah dan lense yang cemerlang rugi plak kalau tak ambil! Terpaksa lah bekorban sikit. Kakaka.

    Biasanya ketam yang datang dari tong halfcut kebanyakannya ada kesan batu seakan-akan bintik-bintik pada lensenya (stone chipping). Jadi kalau nak beli, pastikan check barang dengan teliti dulu.

    Saya dapat ketam sahaja dan saya perlukan beberapa barang untuk menyempurnakan ketam ini. Antaranya, wiring ketam, stokin, bracket, cover getah dan mentol. Dah siap nanti kita sambung ke proses pasang memasang ye! Jumpa lagi! :D

    Lampu Ketam Moderno - RM500 (Deng Global, Langat)

    Ketam Saya Yang Bawah Ye. (Yang Atas Contoh Yang Complete)




    Pecah Kaca Pecah Simen, Sudah Baca Harap Komen. :)

    Episod 13 : Pemburuan Doortrim Opti

    |
    Salam, bertemu lagi kita. Lama rasanya tak menulis pasal progress Mira Moderno saya kan? Ya, progress ini masih belum tamat. Akhirnya salah satu pemburuan saya membuahkan hasil.

    Untuk kali ini, saya ceritakan serba sedikit mengenai interior saya.

    Disebabkan saya menggunakan dashboard Daihatsu Opti, jadi padanan untuk doortrim sepatutnya adalah dari Model Daihatsu Opti juga betul kan?

    Padanan warna antara seat dan doortrim adalah salah satu sebab kenapa saya memilih untuk menggunakan doortrim ini. Dan juga, ia berkaitan kesusaian kerana ada curving di dashboard yang bersambung dgn doortrim. Jadi, kalau guna kan doortrim lain nampak cacat. Jenis saya, kalau nak main tu biarlah complete ikut spec.

    Untuk itu, saya telah usha serata Malaysia tentang doortrim ini dan cara pemasangannya. Saya telah dapatkan doortrim ini dari saudara Fyzie Mazlan, Klang dgn harga yang munasabah.

    So sekarang tinggal part untuk pemasangan. Ya, part ini antara paling sukar sebabnya tak ramai JDMers di Malaysia yang berjaya dgn project ini.

    Tapi alhamdulillah, saya telah dapatkan doortrim ini dan dapat tempat orang yang sudi melakukan pemasangan. Tempat tersebut ni Pontian, Johor. Nak tak nak, terpaksa lah pergi. Nasib baik memang kampung dekat sana, ada masa boleh singgah.

    Dalam pada itu juga, ada sesuatu yang buat saya bingung. Barang yang saya dapat tu complete memang complete. Tapi ada satu accessories kurenggg, iaitu suis walnut Opti.

    Corak walnut suis ni sebenarnya berbeza dari L2, L5 dan L6 serta model-model lain. Biasanya walnut ni hadir bersama dengan full-spec Opti.

    Akhirnya setelah pencarian serata Malaysia, saya telah dapat dari saudara Maululuddin dari Strotech Garage, Sarawak. Jauh betul melancong suis ni. Haha. Alhamdulillah, sempurna juga doortrim ini. Tinggal tukar papan sebelah kiri disebabkan papan dah kembang dan boleh lah terus pasang.

    Nantikan episod akan datang untuk proses pasang memasang. :D

    Doortrim Opti - RM390 (Fyzie Mazlan, Klang)
    Suis Walnut - RM150 (Maululuddin Baharuddin, Strotech Garage, Miri)


    Papan sebelah kiri perlu diganti

    Datang complete bersama motor power window

    Suis Walnut Opti (Corak Walnut Berbeza Dengan L2)







    Pecah Kaca Pecah Simen, Sudah Baca Harap Komen. :)

    Tips Mencari Kerja Bagi Fresh Graduate

    |
    Salam, harini saya rasa nak share sesuatu untuk kegunaan bersama. InsyaAllah ilmu kalau dikongsi takkan pernah luak dan mudah-mudahan ilmu yang saya timba sendiri mendapat berkat.

    Buat masa sekarang, ramai fresh graduate yang tak dapat kerja. Betul? Lagilah pula yang belajar course pelik-pelik. Ada pulak yang belajar Engineering, ending kerja Sales. Ye betul, memang rezeki ada di mana-mana, tapi apa salahnya kalau kita cuba untuk gunakan sijil yang kita ada untuk dapatkan pekerjaan yang sesuai?

    Untuk mencari kerja bagi fresh graduate, gunakan opsyen yang ada iaitu jobstreet.com.my dengan efektif. Bagaimana caranya? InsyaAllah berkesan, sebab dah dua-tiga orang kawan terdekat saya telah saya bantu walaupun bukan course yang sama.




    Caranya ialah :

    1. Update profile jobstreet anda dengan betul. Subscribe 3 jenis pekerjaan yang anda tengah cari. Jobstreet akan hantar e-mail kepada anda jawatan kosong yang sesuai pada setiap hari. Submit resume anda di kesemua tempat yang anda rasa sesuai.

    2. Di profile jobstreet kebiasaannya akan ada nama company. Betul? Try google dan dapatkan info tentang company tersebut dan cari e-mail HR untuk company tersebut. Apabila sudah dapat e-mail try e-mail resume anda dan pastikan anda ada strength masa menulis cover letter (dengan menggunakan e-mail).
    Ceritakan kekuatan anda, experience anda dan kelebihan anda di mana. Tulis semua di Cover Letter di e-mail. Jangan risau type panjang di e-mail kerana kebiasaanya orang akan baca e-mail secara fully.

    3. Gunakan bahasa english yang high level sedikit. Jangan gunakan english normal yang pre-school boleh belajar. Contohnya : I work at canon Malaysia for 3 years. Anda boleh ubah ayat tersebut kepada yang nampak lebih professional. Tukarkan kepada Experienced with Multinational Company, Canon Malaysia for 3 years.
    Buat ayat yang agak advance di cover letter anda untuk menunjukkan anda dari golongan professional. Kalau agak buntu sangat, anda boleh try google dan pastikan copy paste dengan betul. Jangan tambah ayat yang tak patut dan buang ayat yang sepatutnya.

    4. Pendekkan sependek mungkin resume anda, tanpa perlu membuang pengalaman, kelebihan dan kekuatan anda. Jelaskan apa yang anda boleh lakukan kalau anda kerja di company tersebut. Please, saya telah jumpa banyak resume yang tak betul contohnya apply kerja under textile field tapi focusing dalam bidang buat roti. Ya, anda boleh bagitahu pengalaman anda. Tapi cuba kaitkan pengalaman lama dan kerja baru yang anda apply.
    Contohnya, di kilang roti anda adalah seorang yang suka mencuba resepi baru, jadi gunakan kelebihan tu untuk apply kerja di field lain. Jangan cerita apa anda buat di tempat kerja lama jika tiada kena mengena dengan tempat kerja baru! Cerita kekuatan, bukannya kerja apa yang anda buat! Anda juga sepatutnya membuang segala yang tak patut, contohnya nama ibu, alamat tempat tinggal, hobi dan sebagainya. Yang mana ada rasa tidak patut harus diketepikan. Resume anda harus pendek tapi perlu padat. Satu page dengan dua column saya rasa cukup memadai.

    5. Jangan memilih kerja! Untuk setahun ke dua tahun kerja pertama anda adalah tahun penyeksaan. Disini, kebanyakan company akan take advantage kepada fresh graduate. Jadi, kerja sahaja jika anda ada peluang di bawah course anda dengan gaji walaupun RM900-1200! Memang tak patut untuk kerja, tapi untuk mencari pengalaman anda perlu mencuba dan belajar untuk terima. 

    6. Apabila sudah bekerja setahun atau dua tahun, pada masa ini anda sudah ada market value untuk bertukar ke company lain. Demand kenaikan gaji di company lama anda, ataupun cari kekosongan di company baru. Percayalah cakap saya, kebanyakan company mata sepet ni takkan hantar pekerja baru training. Mereka hanya mahukan pekerja mahir dan sekarang anda sudah ada kelebihan dengan pengalaman anda. Time ni anda dah boleh demand dengan pengalaman yang anda ada.

    7. Apply kerja di tempat yang ada nama besar (nama yang biasa orang kenal). Yang penting jangan berhenti kerja sebelum dapat kerja baru. Dan jika anda diterima, ulangi langkah diatas sehingga anda puas hati dengan gaji dan juga experience anda. Jika anda dapat kerja di company yang mempunyai nama besar, silalah jual nama company tersebut dan terangkan kehebatan company lama anda.

    8. Jangan berhenti kerja dalam masa yang singkat, contohnya 2-3 bulan anda berhenti. Kalau tak tahan pun, pastikan anda stay selama setahun paling kurang. Tiada company akan terima anda sekiranya mereka tengok resume anda terlalu banyak lompat kerja. Anda akan dinilai sebagai orang yang tidak serius mencari kerja dan seorang yang tidak setia kepada company.

    9. Pastikan resume anda di upgrade, contohnya jika dapat kerja baru, pastikan gaji atau kelebihan lebih banyak dari company lama. Tiada guna jika anda berhenti tapi ada penurunan gaji yang mendadak. Kerana, interviewer pastinya akan rasa sesuatu yang tidak kena mengenai anda.

    10. Masa hari interview, study mengenai company yang anda akan kerja. Tunjukkan anda seorang yang berpelajaran. Pakai dengan kemas, jika perlu bertali leher sila pakai. Beritahu apa yang anda boleh lakukan mengenai company anda, dan terangkan kelebihan anda. Jangan beritahu anda berhenti disebabkan gaji! Ini tidak betul. Beritahu yang anda mencari pengalaman atau untuk menambah kekuatan anda dalam field tersebut.

    11. Bila ditanya mengenai gaji, beritahu berapa yang anda mahu. Dan pastikan anda tanya mengenai waktu kerja dengan detail. Gaji termasuk elaun, overtime dan faedah-faedah yang anda akan terima. Biasanya company takkan terangkan sekiranya anda tak tanya. Jadi, jika anda tak tanya jangan menyesal di kemudian hari kelak!








    Pecah Kaca Pecah Simen, Sudah Baca Harap Komen. :)

    Episod 12 : Proses Cat 2

    |
    Salam, bersambung dari episod 11 masih berkisar dengan cat. Setelah siap dispray dengan primer, sekali lagi proses simen menyimen dilakukan. Seperti yang diterangkan oleh Ali (Tukang Cat), setelah di spray primer baru kita dapat lihat lubang-lubang yang perlu ditutup.

    Dan seterusnya setelah digosok, kereta akan diprimer sekali lagi tempat-tempat yang disimen kerana jika disembur direct warna akan meninggalkan bekas simen. Ini adalah disebabkan warna yang dipilih adalah warna cerah.

    Proses cat dilakukan dengan teliti, bumper, spoiler, bonet depan/belakang dan side skirt di buka dan di spray secara asing. Tak semua kedai cat akan buka barang-barang tersebut, itu pun adalah salah satu faktor saya memilih kedai cat ini. Tukang cat ni dah biasa dengan body kancil, jadi takde masalah dia nak pasang semula semua barang.

    Setelah siap dispray, semua barang yang di tanggalkan di pasang semula. Proses spray ni sebenarnya hanya makan sehari sahaja. Yang buat leceh adalah bahagian wrapping dan simen sahaja. Setelah selesai proses mengecat, proses gosok dan polish pula dilakukan. Proses ini makan masa selama lebih kurang 2 hari.

    Time ni lah masa untuk saya keluarkan semua jajan yang saya ada. Antenna tengah Chrome Mira (sebelum ini hitam), Scoop Chrome, Lining Chrome Opti, Garnish Signal Chrome, Cover Pillar Chrome, Lining Pintu Chrome, Garnish Door Handle Chrome, Cover Nut Wiper Chrome dan Cover Plate Chrome. Semuanya pun dipasang dengan jayanya! 

    Nampaknya projek saya telah pun hampir siap. Yang kasar-kasar tinggal doortrim Opti, Ketam Moderno dan Parking Pole Moderno sahaja. InsyaAllah bertemu lagi di episod lain kalau saya dapat memburu barang-barang tersebut.

    Kos Spray Body - RM2500 (Ali Cat, Rawang)
    Kos Spray Sport Rim - RM250 (Ali Cat, Rawang)
    Antenna Chrome Mira - RM250 (Poppia Jahat)
    Scoop Chrome - RM300
    Cover Plate Chrome - RM300
    Cover Pillar Chrome & Lining Pintu Chrome - RM180 (Syheohgh, Lelong.my)
    Garnish Signal - RM30
    Cover Nut Wiper Chrome - RM80

    Total = RM3890

    Pasang - FOC (Semua pasang sendiri) kecuali Spray
    Bengkel - Ali Cat (RH Garage, Rawang)

    Alhamdulillah, baru nampak rupa kereta dan siap dipasangkan jajan-jajan yang banyak saya simpan selama ni. Kiranya dapat all out la. Haha.

    Meh layan gambar dan korang nilaikan lah sendiri warna hijau ke biru! Haha

    So far, saya berpuas hati dengan warna pilihan dan juga hasil tangan tukang cat ni. Wiring semua pun dia cuba kemaskan balik. 4.5 star dari 5 star saya boleh bagi. Papepun meh layan gambar...

    Warna Cat dalam Tin. (Biru kan?)
    Bila Calit di Body (Hijau kan?) Haha
    Test Spray di Cover Bonet
    Barang Yang di Cabut dari Body Kereta
    Proses Cat Body Kereta
    Proses Cat Body Kereta
    Selepas di Spray Clear
    Pasang Barang Dalam Kereta
    Selesai Pasang Barang Basic (Sebelum Finishing dan Polishing)
    Selesai pasang barang basic (Rim belum cat lagi!)
    Rim siap dicat!
    Sesi Photoshoot di Putrajaya! :P
    Sesi Photoshoot di Putrajaya! :P

    Pecah Kaca Pecah Simen, Sudah Baca Harap Komen. :)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...