Rakan-rakan Blog

Halal ke Makanan Anda?

|
Femeslah lu lepas nie. Banyak blog tulis pasal lu. Keh keh keh.

Sejak dua menjak nie, dekat blogger semua bersepah menulis pasal makanan. Ya, kenapa pasal makanan? Benda tengah hot, semua orang sibuk nak menulis lah kan. Cerita pasal meatball dekat IKEA tak halal. Cerita pasal kek Secret Recipe tak halal. Ya, macam biasa lah bila benda-benda nie keluar kat blog ramai lah yang comment. Biasanya comment-comment kat entry-entry yang sewaktu dengannya selalu menimbulkan debat yang hebat walaupun ramai yang konon-konon sangat hebat dengan menggunakan nama Anonymous. Biasalah orang kita nie, semua benda nak dibangkang. Takde benda yang betul sekarang nie. Kalau benda betul pun sibuk nak kaitkan dengan teori Freemason. Memang tuh sikap kebanyakan kita. Jangan nak nafikan lagi. Tak percaya? Pergi lah mana-mana blog yang ada tulis pasal isu-isu nie. 

Comment-comment nya yang tak boleh blah. Kadang-kadang orang kata jangan lah banyak bercakap. Semakin banyak kita bercakap semakin menunjukkan kebodohan diri sendiri. Comment tulis macam dia tak pernah pergi makan dekat kedai-kedai kat luar. Macamlah makan Mekdi, Kepci minum Starbaks nie halal sangat dah tentu-tentu berlambak artikel kata makanan kat sana ada kaitan dengan pertubuhan Yahudi. Duit tuh memang masuk tabung diorang lah. Yeahhh! Takde babi takpe, apa salahnya kita menderma kat Yahudi? Janji halal! Yeahhh!! WTF is this? Kalau dah namanya malas nak memasak ataupun student, jangan tipulah kau tak pernah makan makanan dekat luar, bukan fastfood sahaja ok? Halal ke makanan kat luar tuh? For sure? Mana diorang amek makanan tuh? Sembelih ke ayam tuh? Daging ayam ke ayam tuh? Sayur tuh dari ladang mana? Takde babi ke dalam perencah Tom Yam dia? Keh keh keh. Sekarang nie nak cakap semua halal pun dah tak boleh. Kalau agak-agak haram maybe dah jadi daging kat peha korang kot, takpun siku rasanya. Dah lambat sangat nak talk about this.

And for sure takkan lah kedai Pak Cik Abu Tom Yam Thailand nak pergi JAKIM untuk mintak halal certification? Macam tak masuk akal jugak semua kedai makanan nak pergi JAKIM mintak halal certification. Berapa ratus ribu kedai nak pergi JAKIM mintak sijil? Tuh tak kira lagi mamak-mamak yang mengaku mamak tapi mengucap pun tak tahu. Tak gitu? Jangan cakap mamak jer, orang melayu sekarang pun bukan semuanya agama Islam. Keh keh keh. Yang penting kalau nak makan nie jangan ada perasaan syubhah iaitu perasaan was-was sebab sekarang nie makanan kat luar pun susah kita nak pastikan kehalalan makanan tersebut.  :)

P/S : Dalam game angry bird pun ada babi. Keh keh keh.

Pecah Kaca Pecah Simen, Sudah Baca Harap Komen. :)

20 Commments:

Budak Giler Cadbury said...

chuck lu hebat ... gua sokong entri nie derrrrr ... gua tabik lu bro

Chuck said...

@Budak Giler Cadbury Thanks Nina. Lu lagi hebat. :)

Shafiza said...

Bila orang dah tulis certain-certain makanan tu ada unsur khinzir, confirm dah loya tekak aku ni.
Dulu yang kecoh colgate pon ada unsur khinzir, trus aku tukar ubat gigi lain.

Tapi bila fikir balik, takkan pasal khinzir je baru nak rasa tak halal. Padahal banyak lagi aspek halal tu kan?

Budak Giler Cadbury said...

@Chuck gua ta hebat mcm lu.. lu otai dr gua ...

Chuck said...

@Shafiza Itulah pasal. Kalau ada babi jer ke haram? Keh keh keh.

Chuck said...

@Budak Giler Cadbury HAHAHA. banyaklah lu punya otai. XD

joegrimjow said...

xpernah makan dan mmg xkan makan

Jom join contest senang ni, menang sehingga RM500 =)

Chuck said...

@joegrimjow memang tak pernah makan luar ke? hehe.

IqenMissChubby said...

kalau nk tulis kat blog pasal halal ke x ni mmg xkn ade kesudahan.even when we open a discussion on halal status,sembang la 24jam pn sure xkn habeh.
mmg agree ngan kamu ckp jgn ade perasaan shubhah kalau nk mkn+minum.tp make sure la mknn tu terang lagi berspotlight x haram.kang dok wat x was2 plak telan benda yg terserlah haram...huhuu~
just to share... =)

Chuck said...

@IqenMissChubby Yup. Saya setuju. Memang tak habis kalau nak tulis halal haram nie. Yang penting kita tahu benda yang kita makan tuh takde menimbulkan perasaan syubhah. :)

Cik Lina said...

Start semalam dah usha2 blog awak ni, Encik Chuck. Nampak post yang ni terus nak komen. Memang sangat setuju lah. Berapa banyak kedai makan yang x de cert halal. Hotel2 pun sama jugak. Even kadang2 cikedis2 cm coklat ke, keropok2 ke lagi la banyak yang x de cop halal JAKIM. Nak kata tak termakan tu, Allahua'lam la. kite tak tahu kan? yang penting yang dah terang nyata haram, x de cop halal, elak2kan. blog awak ade header yang cantik :)

A retarded kitty said...

den suka game angry bird. babi dia comellll sangat!
kahkahkah

Chuck said...

@Cik Lina Tau takpe. Cuba check pringles. Saya pernah jumpa yang takde cop halal or maybe memang perisa tu tak halal. tapi dah termakan, nak buat macam mana? Kat sekeliling kita memang bersepah benda2 macam nie. Jangan nak kata kita terlepas. Belum tentu lagi kan? Nyway, thanks puji header. Hehe. :)

Chuck said...

@A retarded kitty Tak lama lagi angry bird pun haram lah. Keh keh keh.

Siti Mashitah Saidin said...

kahkah.. geram betei main angry bird tuh.. kalo kalah, babi tuh gelak2 ja..

nub said...

mamak pon belum tentu islam betoi2 ya dak.. adeh. entah. aku zero bab ni. aku makan mak aku masak. senang.

Chuck said...

@Siti Mashitah Saidin Keh keh keh. Babi betul babi tuh. Tensen gua.

Chuck said...

@nub Gua pun makan mak gua masak. Tapi macam mana org kedai tuh sembelih ayam bukan gua tau pun. Keh keh keh.

aq said...

lbih baek mkn makanan buatan israel.....diorang mane mkn babi.....sbb tu ank2 diorang cedik blake.....aku bace satu blog menyatekan bahawe israel amalkan pemakanan yg lbih sihat......

Chuck said...

@aq yup. aku ada post dalam blog nie pasal pemakanan orang israel. kalau rajin cari lah kat bahagian propaganda. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...