Rakan-rakan Blog

Siapa Avenged Sevenfold?

|
Hai semua. Dah lama aku tak update tab Avenged Sevenfold aku kan? Oklah. Kau bagilah aku band apa sekalipun. Tapi band ni tetap dihati. Ntah macam mana boleh jatuh cinta pun aku tak tahu. Haha. Tapi memang addicted la bro. Ada sikit aku nak kongsi dengan korang pasal band favourite aku. Actually, post ini di copy paste dari blog lain tetapi dialih bahasa oleh aku sendiri. Cuba dengar lagu meraka dan aku harap korang akan sukakannya. Yang pasti, jangan ada yang suruh aku suka Justin Bieber. =_=" Ok. Teruskan pembacaan korang kalau korang minat band ini ya. 



Profil Avenged Sevenfold

Band ini dibentuk pada tahun 1999 di Huntington Beach, California dengan anggota asli M. Shadows, Zacky Vengeance, The Rev dan Matt Wendt. Nama band yang diadaptasikan dari cerita Cain dan Abel dari Bible, meskipun demikian, mereka bukanlah band agama. Saat penubuhannya, anggota band ini memakai nama samaran yang juga merupakan nama panggilan mereka saat bersekolah di Sekolah Menengah Atas. Sebelum merelease album mereka, band ini merakam dua demo pada tahun 1999 dan 2000. Album pertama mereka, Sounding the Seventh Trumpet, dirakam ketika semua anggota band ini masih berumur lapan belas tahun dan juga masih bersekolah di sekolah menengah atas. Album ini pada awalnya direlease oleh label pertama mereka iaitu Good Life Record pada tahun 2001. Setelah gitaris Synyster Gates bergabung dengan band tersebut, pada akhir 1999. Dia telah menyertai band ini ketika dia berusia 18 tahun. Lagu "To End the Rapture" dirakam semula dengan menampilkan anggota penuh band. Album ini kemudian direlease semula kepada Hopeless Records pada tahun 2002.


Band ini telah mula menerima tumpuan dan mereka telah tampil dengan band band seperti Mushroomhead dan Shadows Fall dan bermain di Take Action Tour. Setelah bassist keempat mereka, Johnny Christ bergabung secara tetap, mereka mereleasekan satu lagi album iaitu Waking the Fallen di Hopeless Records pada bulan Ogos 2003. Band ini telah diakui oleh Billboard dan The Boston Globe, dan juga bermain di "Vans Warped Tour". Pada tahun 2004, Avenged Sevenfold mengadakan tour kembali di "Vans Warped Tour" dan merakam video untuk lagu "Unholy Confessions" yang telah menduduki tangga carta di MTV2's Headbanger's Ball. Tak lama setelah merelease Waking the Fallen, Avenged Sevenfold meninggalkan Hopeless Records dan menandatangani kontrak yang diajukan oleh Warner Bros.


Anggota Avenged Sevenfold:
* M. Shadows - vokal
* Synyster Gates - gitar melodi, piano, vokal
* Zacky Vengeance - gitar ritmik, vokal
* Johnny Christ - bass, vokal
* The Rev - drum, perkusi, vokal, piano


Matt Shadow

Nama asal : Matthew Charles Sanders
Lahir : 31 Julai 1981
Huntington Beach California
Amerika Syarikat
Genre : Metalcore, Hard rock, Heavy metal
Hardcore punk
Job : Vocalis, Songwriter, Musician, Guitarist
Pianist
Instrumen : Vocals, Piano, Keyboards, Guitar
Bass
Tahun aktif : 1999 - present
Label : Warner Bros, Good Life recordings
Hopeless records
Terkait dengan : Avenged Sevenfold, Death by
Stereo, Good Charlotte, Bleeding
Through, The Confession

Synyster Gates

Nama asal : Brian Elwin Haner, Jr.
Lahir : 7 Julai 1981 (Umur 27)
Huntington Beach, California
Genre : Metalcore, Hard rock, Post-hardcore
Heavy metal, Alternative rock
Job : Musician, Songwriter
Instrumen : Gitar, Piano, Organ, Keyboards
Tahun aktif : 2001 - present
Label : Goodlife, Hopeless, WarnerBros Records
Terkait : Avenged Sevenfold, Pinkly Smooth
Goog Charlotte
Instrumen khas : Schester Synynter Costum Electric Guitar



Zacky Vengeance

Nama asal : Zachary James Baker
Lahir : 11 Disember 1981
(Umur 27) Huntington Beach, California
Genre : Metalcore, Hard Rock, Heavy Metal
Job : Musician, Songwriter, Guitarist, Vocalist
Instrumen : Vocals, Guitar, Piano
Label : WarnerBros records, Hopeless record
Goodlife recordings
Terkait : Avenged Sevenfold, The Dear &
Departed, Mad Porno Action
Instrumen
khusus : Schecter Vengeance Costum Model



The Rev ( The Reverend Tholomew Plague )

Nama asal : Jimmy Owen Sullivan
Nama lain : The Reverend Tholomew Plague,
Red Head, The Rev, Mr. Plague
Lahir : 9 Februari 1981 (umur 28)
Genre : Metalcore, Hard rock, Heavy metal
Third wave ska, Avant-garde metal
Hardcore punk
Job : Musician, Songwriter, Drummer
Perccussionist
Instrumen : Drums,Guitar, Bass, Piano, Vocals
Tahun aktif : 1999 - present
Label : WarnerBros record, Goodlife Recordings
Hopeless records, Bucktan records
Terkait : Avenged Sevenfold, Pinkly SmoothSuburban Legends, Ballistico

Johnny Christ

Nama lahir : Jonathan Lewis Seward
Lahir : 18 November 1984
Huntington Beach, California
Genre : Metalcore, Heavy metal, hard rock
Job : Musician, Bassist, Vocalis
Instrumen : Bass, vocals
Tahun aktif : 2002 - present
Label : WarnerBros. records, Hopeless records
Terkait : Avenged Sevenfold, The Dear


Album Avenged Sevenfold:
1. Sounding the Seventh Trumpet (2001)
2. Waking the Fallen (2003) 
3. City of Evil (2005)
4. Avenged Sevenfold (2007-2008)
5. Live In The LBC & Diamonds in the Rough (2008)
6. Nightmare (2010)


Kematian The Rev


Pada tarikh 28 Disember 2009 drummer James"The Rev"Sullivan ditemui mati di rumahnya pada umur 28 tahun. Hasil post mortem tidak dapat menjawab kematian beliau. Namun pada tarih 9 Jun 2010 diumumkan bahawa penyebab kematiannya adalah keracunan akibat penggunaan piskotropika yang dicampur-campur, sering juga disebut polydrug use atau "cross fading". Dalam pernyataan dari anggota band lainnya, mereka turut berkabung atas kematian The Rev dan meminta untuk menghormati privasi keluarganya:

It is with great sadness and heavy hearts that we tell you of the passing today of Jimmy “The Rev” Sullivan. Jimmy was not only one of the world's best drummers, but more importantly he was our best friend and brother. Our thoughts and prayers go out to Jimmy's family and we hope that you will respect their privacy during this difficult time.

Website rasmi Avenged Sevenfold menerbitkan pesanan dari keluarga Sullivan yang menyatakan terima kasih kepada penggemarnya atas sokongan mereka:

"We would like to thank all of Jimmy's fans for the heartfelt comments that have been posted – it is comforting to know that his genius and antics were appreciated and that he was loved so much. Our hearts are broken – he was much too young to fall. Óg agus saor go deo (forever young and free)"

Di samping itu pengulas tentang kematian Sullivan, manager band mereka, Larry Jacobson mengungkapkan bagaimana Sullivan adalah orang yang begitu baik terhadap semua orang. Jacobson berkata dalam wawancara itu:

He was expressive. He'd tell you how he felt about you -- you didn't wonder because he'd put his arm around you," he said. "He knew how to tell his friends he loved them.

Selain Jacobson ada lebih 50 artis muzik yang mengulas tentang kematian The Rev.

Pada tarikh 6 Januari 2010 jenazah di makamkan di lokasi yang dirahsiakan.

Tarikh 5 Januari 2010, majalah Kerrang! menulis artikel tentang kematian The Rev. Zacky Vegeance menunjukkan perasaannya tentang kematian The Rev

"Jimmy will always be with me in everything I do. Except sitting at home being sad, so today Im going to try to start living again. foREVer."


P/S : Sedih gila siaa aku bila The Rev mati. Wooo~



Pecah Kaca Pecah Simen, Sudah Baca Harap Komen. :)

7 Commments:

xFRDSx said...

best. the best entry. :)

Chuck Revenge said...

haha. thanks bro. :)

areripe said...

avenged sevenfold for life!
aku minat sanagt diorang.
inspirasi aku untuk terus maju dalam dunia gitar.
haha!

Chuck Revenge said...

Ofc bro. Hidup A7X! Semua minat kita macam sama jer. Dotarian juga kn?

| cik azeya | said...

wahhh. a7x!!

suke gileeee,
dga lagu dowg, bole release tensionn wwooo.

hhuhu

Chuck Revenge said...

HAHA. Ada juga girl minat A7X yarh dekat sini. Keep your support to them. NIGHTMARE! :D

ili najihah said...

uih ~ minat gile kat A7X ! klw mereka datang m'sia , wajib pegi kot . even tiket mahal . best giler kumpulan nie .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...