Rakan-rakan Blog

Cita-cita dan Impian Seorang Manusia Biasa. (Part 1)

|

Aku hanye manusia biase. Xterlepas dri kesilapan dan membuat impian sendiri. Bukan nk berpidato tpi nk membebel skit. ;) Slame aku tulis blog nie, xpernah lagi aku nak cite pasal bende nie. Bende nie pasal cite-cite dan impian aku. Ape lak aku ngarut nie. Hahaha. Kdg2 kite anggap bende nie ngarut. Tpi bagi aku tnpe arah tuju ape makne sume pelajaran? Just wasting time kan. Just now, aku amek Textile Technology, lari skit la dari minat aku. Tpi mase g SEMASHUR (click kt My Journey and Vacation tab kt column PILIH MANE KORG SUKE : kt tepi nie) aku da dpt tgok diorg wt printing. Nape lak aku minat printing nie. Aku fun kalo keje under graphic n computer. Really2 love. Just now, aku da amek course laen. Aku kene la ikot flow utk course aku. Mmg best la kalo kite dpt introduce new design yg xder org wat ag. Kalo betol2 cite2 aku nk jd cm Yves Saint Laurent or Louis Vuitton. Tpi tnggi ssgt hope 2. Dan Malaysia blom lagi smpai thap 2 la. Just Michelle Yeoh jerk yg aku tgok da nk hampir smpai thap 2. Kt sni yg kite byk leyh nmpak dak2 indie art yg ngah berlumbe2 nk carik market diorg. Yg menjadi persoalan utk aku, kenape gpahic tee dri Thailand sng sgt masuk? Siap paki container. Cube kalo korg g pasar malam or any streets yg ade jual baju2, korang mesti nampak diorg jual tee design yg same. Even 10 kedai skalipown, korg akan jmpe 8 kedai yg akan jual baju yg same. Xyah contoh jaoh la, tgok kt Uptown Shah Alam, Uptown Danau Kota, Chow Kit Road, Petaling Streets dan byk lagi la. Aku pown malas nk senarai kan. Bukan 2 aje, kt shopping2 mall yg jual baju2 Thailand pown sudah pasti ade jual baju yg same kecuali butik. Aku bukan xsuke pakai baju butik, tpi korg suke ke kalo baju yg korg pakai ade org laen pakai even korg beli mahal2 skalipown? Jawapan yg aku beri semestinyer tidak kan. Really2 hate. Dan aku asek tertanye2 kenape indie label utk clothing xbleh nak tembus pasaran kt Malaysia, contoh nyer la kan, kalo nk amek contoh dari Venice atau Rome mmg xleyh lagi la bb kite bukan contoh terdekat mereka. Aku just amek contoh dari Bandung, Indonesia. Dkt sane merupakan kota fesyen bgi sesetengah org, dan kite bleyh lihat anak2 mude mengusahakan diorg nyer own printing sendiri. Yg paling best ialah MURAH dan BERKUALITI! Mane aku dpt info nie? Aku ade member2 yg usehekan diorg nyer Clothing Studio. 2 yg aku dpt ilham utk menulis blog kali nie. Mmg untung lagi byk dri kite design sendiri pnyer dan dri xder org nak beli mane lagi elok bagi korg? Stakat nie yg pling menarik bagi aku utk design2 tempatan adalah dri ELTEES Clothing. Aku xtau sejak bile diorg bertapak, tpi yg pastinyer diorg nyer design laen dari yg laen. Skrang nie, label nie da kluarkan beg. Xsilap aku dlm 2-3 hari lepas. Design bleyh than. Utk foreign designer aku pilih atas name Bleeding Star Clothing. Dri aku Form 1 kot aku follow clothing nie. Korg tgok pic besar gedabak kt extended aku nie, 2 la diorg. Mmg salute habis diorg nie. Anak2 mude gak. Tpi dari luar negara. Diorg maybe da kaye bb da dapt rentas smpai Malaysia. Other aku minat ngan Don Ed Hardy. Tpi die bukan indie clothing designer, tpi Christian Audigier, die asalnyer dri pembuat tattoo n sekarang da jdi antare designer terkenal kt dunie nie. Xyah upah mane2 artis utk jdi model pakaian die, diorg yg sukerela. Xmcm best la plak kan kalo cm2. Britney Spears ngan Beckham selambe jerk pakai baju die. Hahaha. Nie nak berkongsi la pasal cite2 aku, maybe nnti kalo ade rezeki aku nk usehekan utk membukak aku nyer Graphic Studio sendiri, ade gak la kawan aku yg amek graphic dan aku da knl lame atas diorg nyer bakat. Contoh nyer cm Ajiem ngan Amir Kecik. Salute kt diorg nyer design specially kt Amir. Design die sebjik macam computer. Korg akan terkejut ngan master art die. Really Amazing! ;D Dan semalam aku baru dpt maklumat dri senior tekstil aku, Kak Wani. Die pown antare org2 yg minat graphic tpi bakatnye terpendam. Aku tau die ade bakat lain dri kitorg bertige, iaitu melukis potret. Mmg hard nak buat bende nie. Cume yg betul2 minat bleyh nk hasilkan potret sendiri. Bakat aku sebenaryer x ke arah potraiting. Lebeyh kat design graphic by computer n di bantu skit2 ngan tgn di atas sehelai t-shirt. Hahaha. Cm kelakar kan. Tpi honestly, sape yg nk tau tnyer la dak2 technic aku dulu. Dkt 10 design baju kot aku yg buat. Just test bakat mase 2, dan alhamdullilah, ramai yg bleyh trime design2 aku mase 2. Dan sekarang nie, xde tempat aku nk luah kan bakat aku. Maybe, nnti ade kesempatan aku akan try utk ke tahap atas skit. Wish me luck guys. ;) Maybe follower aku xbyk, tpi aku dpt rase kan yg ramai true friend aku yg tgah bace post nie. I luv u guys for support me. ;) Bende nie semua akan aku try smpai dpt. Menubuhkan sebuah Graphic Studio! Yg paling aku nk ialah bekerja bukan di bwah pressure. Bile dah ade company sendiri insyaallah kite dpt kerja under free-pressure environment kan. Anak2 mude zaman sekarang sume tgah sibuk nak cari market utk design2 diorg. Da byk kali aku dpt invitation utk jdi join venture ngan diorg, anatre nyer dari IKGR dkt Seremban kalo xsilap aku, mmg xpernah dgr kan? 2 lah name nyer indie clothing art. Kebanyakan nyer mmg kite xpernah dgr. Tapi bagi aku, name 2 xde ape2 makne pown. Yg penting kualiti stock diorg. Kalo design baek pown, tpi printing problem xgune gak kan. Sebab 2 lah, aku ade lagi 1 misi iaitu menyertai mane2 indie clothing company utk blajar the best ways dalam printing nie. Maybe sesetengah org anggap same jerk sume care printing kan? Kalo korg dpt sehelai baju dari Bandung dan sehelai baju dari Kuala Lumpur, aku mean dlm printing la, totally different! Kualiti diorg jaoh lebeyh bagus dari kite. Dan ade jugak indie clothers yg g bandung utk cop diorg nyer design. Kt Malaysia, harge utk print baju masih lagi mahal. Dan xsume anak2 mude dpt modal utk hasilkan baju2 nie n after print yg mahal xkan diorg nak jual murah? Xmasuk akal la. Dalam persoalan market lak, aku fikir market utk baju2 nie kite bleyh sgt nak crik makan ngan dak2 sekolah. Nape? Cm xmasok akal? Contoh terdekat yg korg bleyh tgok kt Terminal One, Seremban. Abg yg jual barang2 souvenier kt ground floor. Aku rase 80% pelanggan die dak2 skolah dan dak2 kolej. Mmg xckup tgan aku tgok die wat keje. Selain dari 2, idola aku adalah : Abg Usop dari MONSTER DESIGN GRAPHIC @ MONSTER DG, penghasil semua jenis bende2 graphic yg pkai print. Nie lah org paling dekat aku kenal n aku pling respect, low-profile gile babi even die nie wat design kt Tampoi, Johor. Aku bleyh jmper design2 die bersepah kt Shah Alam! Die xpergi mane2, just kt kedai die jerk, tpi mane2 org sume dtg kt die. Termasuk kerabat Diraja yg da bawak kereta utk autoshow kt Australia dan jgn terkejut bb team 2 dpt No. 2. Kejayaan yg besar bgi org2 Malaysia. Aku xengt ape name team 2, tpi yg pastinyer ade name2 Jepun skit. Susah nk ingt. Even, Abg Usop nie wt print sticker jerk (bukan air brush utk kereta2 tu), tp die ade jugak buat air brush. Cume kt snie aku nk kenalkan org2 hebat yg aku kenal dlm Graphic Design nie. Satu pengikirafan beb dpt project2 cm2. Dan bukan project2 kecik. Project tu merangkumi 300 biji kereta dan depan mate aku diorg deal project tu! Pulangan nyer korg sendiri leyh paham la kan. Tu lah cite2 aku, dpt something yg kite minat n at the same time dpt pulangan yg lumayan. Paham maksud aku? Hidup nie mmg nak kene gune tu sume kan. Bukan maksud aku nk jadi mata duitan. Just utk tampung hidup. Aku rase cm graphic nie da sebati ngan darah aku. Maybe my dad pown dri jenis anak seni, 2 yg aku bertamabh minat dri aku kecil. My dad pernah ade sebuah kedai for souveniers dan gifts. Maybe 2 yg menjadi pendorong aku smpai sekarang. Aku dedikasi kan posts kalo nie special kt org2 yg pernah mengajar aku dan org2 yg menjadi idola aku. Mmg jaoh nk smpai thap diorg, tpi mustahil satu hari nnti. Aku harap, impian nie xkan pernah berkubur bb aku dpt rasekan semakin hari semakin membara cite-cite aku nie. Design-design yg aku pernah hasil kan, contohnyer semase di sekolah dulu :


1. Baju Kelas Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik 1.
2. Baju Kelas Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik 2.
3. Baju Kelas Kejuruteraan Mekanikal 1.
4. Baju Futsal Teratak Ayahnda. 
5. Baju Blok Asrama Cergas.
6. Baju Bilik Asrama Cergas 6.
7. Baju Bilik Asrama Cergas 4. (Membantu Azlan)
8. Baju MPPA 2007/2008.
9. Baju Futsal Makhluk Perosak.


Soryla, yg laen maybe aku xingt ataupown xwujud. Byk lagi design2 yg da siap tpi xdpt nak publish. Aku lupe aku letak mane n aku xdpt nk publish gambar2 nyer. Hahaha. Tpi kepade sesiape yg pernah jumpe design2 aku 2. Engt2kan lah aku. Yg paling mmbanggekan ialah design no 4. Knape? Team nie dpt no 3 dlm futsal terbuka Harian Metro dan dpt g Terengganu mewakili Edisi Selatan. Bangge bb diorg pkai jersey atas design aku. ;) Maybe design2 sebelom nie xmenarik lagi bb aku lom ade peralatan yg sepatutnyer utk digunekan. Maybe design2 akan dtg aku akan improve lagi. Just what I want right now, is ur support. ;) Nothing else that I want from my friends. Hanye Tuhan dpt membalas jase korg kalo aku berjaye dlm project mase dpan aku nie. ;) Berjumpe di next posts. Salam.

Pecah Kaca Pecah Simen, Sudah Baca Harap Komen. :)

2 Commments:

ice said...

woit. minat printing rupenye ko..
ape kate kite join adventure same² nnt ? haa.

gile la ko terang mcm² dlm hal nehh.
mksd ko, ko nk wat printing nak pkai mesin or pkai tgn dlu ? aku pena blaja cop baju. yang lecehnye time nak buat blok baju tuh kan. amek mase. tapi bile blok da siap keja da senang da cos tinggal cop and tmbh kaler je. :]

ko pegilah ke impian ko. mane tau ko akan jadi terkenal macam dorg semua tuh kan . :]

Chuck Hustler™ said...

To Ice Ichigaki :
Stakat nie aku xpernah lgi wat own printing. Aku just wat design atas tgan. N aku xjmper lgi yg betol2 company leyh wat design yg baek. Slalunyer, bile design baek, cop plak yg problem. Jdi aku nak la korg suggest tmpat yg senang nk kau-tim. N dpt harge murah. Kt jb aku rase xbyk tmpat yg cm2. Kalo ade rezeki, nnti kite bleyh la wt satu syarikat. Aku da try da crik2 dak2 yg ade bakat utk dlm project nie. Just know, tggu mase jerk skit. Tgal nk gilap. Aku tau ko specially dlm computer programming ngan photographer. salah satu skill yg nk kne ade dlm syarikat kan. nnti ape2 info aku g tau la korg yg di invite nie yea. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...