Rakan-rakan Blog

Adam Adli Digantung Pengajian Selama 3 Semester?

|
TANJUNG MALIM: Pelajar Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Adam Adli Abdul Halim, 22, dihukum gantung pengajian selama tiga semester, berkuat kuasa serta merta. 

Hukuman itu dijatuhkan selepas beliau didapati bersalah menurunkan bendera Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Razak, semasa demonstrasi di pekarangan Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) pada 17 Disember lalu.

Dia dijatuhkan hukuman mengikut Peraturan 3 dan 4 Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) kerana mencemar nama baik universiti dan memudaratkan ketenteraman awam.

Sumber : Berita Harian Online


P/S : Takde kerja cari kerja. Kan dah dapat kerja. Lalala~

Pecah Kaca Pecah Simen, Sudah Baca Harap Komen. :)

48 Commments:

Anonymous said...

go adam adli!

Anonymous said...

yeah..go to hell

Abdul Aziz Bin Abd Razak said...

mak bapak perabis duit suh blaja.. hang sebok nak demo..... belaja je tinggi2.. tp xde otak punye olang...

y said...

better than budak2 yang kena gantung sebab fail paper. its okay bro! way to go. 3 sem tak lama mana. keh3

Anonymous said...

ape lg suh anuar tlg kau!!!

tp mesti ada syrat,dia mesti mnx bontot kau dulu..hahaha

Natasha said...

Sebab dia ada otak dan dia berakallah dia berdemo. Belajar bukan sahaja duduk, mentelaah, ambik test, exam, quiz, siapkan assignment. Sebab dia belajar lah, dia mampu berfikir yang kepimpinan Najib x lagi relevan. Ramai yang menyalahkan tanpa berfikir dan hanya berpihak pada parti politik. Cuba lihat the whole picture. Then, you will know who is right and who is wrong.

aulia said...

@Abdul Aziz Bin Abd Razak
tu lah.. apa lh yg ada dlm kpla otak budk2 zmn skang ni

Chuck said...

Gunakan hak berfikir sebelum hak bersuara. :) Apa yang dia nak perjuangkan betul tapi cara dia yang salah. :)

Anonymous said...

# semester tak lama, smtara tu bleh ngajar kat klas tu7syen, senang ba tu.

Anonymous said...

lama x lama ternyata dia mmg

bengap n bahlol..lol..

ape ke hal nya demo mlm2 tu

yop!!!!

Anonymous said...

Chuck @6.27pm: Klu ko tahu pjuangan dia tu dah btul tp cara dia salah , ko tunjukkan cara yang btul tu, jgn hanya pandai d blkang pena jer.

Natasha said...

@Anonymous haha.. betul tu. saya nak buat correction sikit. Bukan dibelakang pena. di belakang keyboard. This is what we call KEYBOARD WARRIOR.

Anonymous said...

demo tgh mlm tu lebih baik dr trkinja kinja d klab mlm, tepekik tlolong d dpn konsert maksiat d merata bandar,merempit dan merempat d tepi pantai tak balek sampai pagi , aku balek dr masjid tgk dorg tgh lepak tdor ramai2, senbahyang?

Anonymous said...

hidup!! HIDUP!!

ADAM ADLI!!!

ADAM ADLI!!!

GO TO HELL!!!!

Tangkai said...

apsal 3 semester jer.. budak kurang ajar ni patut kena buang universiti terus.. sbb dah xminat nak belajar.. dia lebih minat wat demo je.. biar dia jadi pendemo sepenuh masa.. x payah jd student.. ada akal xreti nak guna.. mahasiswa biadap..

Tangkai said...

@Anonymous dari berdemo tgh malam. lebih baik duduk kat rumah, xsushkan orang lain.. xtambah dosa..

Anonymous said...

yg dok kutuk adam adli nie org tk berakal,i sokong natasha..

Anonymous said...

put 1st thing 1st la.. skrg t/jwb dia as student, so jln kn la t/jwb tuh. kalo nk politik, aftr bljr la, kumpul ilmu penuh2, bru blh brsuara dgn bukti yg tak boleh nk dsangkal. tu punca AUKU dibuat, spaya kita tak jadi pemimpin yg tak ada ilmu.

Anonymous said...

bodoh punya penulis. otak sempit. pergi belajar pandai2 baru tulis blog balik. tak sekolah. adam adli tu pejuang kan benda baik bukan hanya untuk dia seorang. semua orang akan dapat kebaikan dia termasuk ahli Umno jugak. bangang punya penulis. tak tahu tak yah tulis.

Chuck said...

@Natasha Buat demo pukul 2 pagi is a right thing? Takde masa lain ke? Ops. Busy dengan kelas. :D

Anonymous said...

blaja kn tau mcm mne nk mmprjuangkn hak,, yg kate die nie buat btul,, tp cbe byngkn plak kalo org lain buat mcm tu kt parti yg *** rase ngamuk jgk kn,, jd rasional la die kena mcm nie,, hormatilh satu sama lain,,

JanganGosip said...

Kite sbg umat islam just berdoa supaya dia berubah.. Amin.
kita xde hak nk menghina or mengutuk dye.. takde manusia yang xpernah melakukan kesilapan :)

Anonymous said...

Ni ke contoh bakal cikgu? Ni nanti jadilah bak kata pepatah "cikgu kencing berdiri , anak murid kencing berlari...."

Anonymous said...

go pala butoh!!


-cicak-

mia said...

aku sokong apa yg dia perjuangkan. hak mahasiswa. tapi masa dan keadaan yang salah. aku tahu satu hari nanti, Insya-Allah nama dia akan ada dalam buku sejarah. korang2 yg mengutuk ni nanti akan terdiam.

Li said...

Dulu masa zaman Uni..takde masa pun nak buat benda lain sebab assignments banyak..banyak benda nak buat, nak baca..24 jam mcm tak cukup utk belajar..

untuk berdemo, apa lagi...

Anonymous said...

@Abdul Aziz Bin Abd Razak

apa kamu tahu tentang dia. boleh bagitau!? apa hak kamu nak kata dia xdk otak. kamu tidak tahu bagaimana prestasi dia di upsi, maka kamu sememangnya tidak berhak untuk mengatakan yang dia xdk otak. kamu tahukah tahap pemikiran dia jauh lebih bagus daripada orang lain?
dan tentang menghabiskan duit mak bapak, tu mmg tanggungjawab parents dia. btw, parents dia 100% menyokong apa yg dia buat. berhimpun semua tu mndpt sokongan parents dia so...anything to say dude?
sekarang sape yang xdk otak!

maisuri adlia said...

sy sokong apa yg awk perjuangkan, adam adli namun masanya shj yg tidak tepat.. mahasiswa adalah harapan utk mengubah corak kepimpinan negara pada masa hadapan..apa yg awk perjuangkan adalah wajar dan benar tapi tindakan awak kurang wajar..masih ada harapan utk kamu...gunakan keberanian pada jln yg benar dan bertindak sewajarnya selari dengan title "mahasiswa"

maisuri adlia said...

pada yg tahu nk mengutuk je tu..nilailah diri sendiri..kalau semua org mcm kamu xkan berlaku revolusi..sbbnya org mcm kamu hanya taw tggu org lain bertindak, bila x betul n salah kerja kamu mengutuk je..adam adli berani, kau ada???

Chuck said...

@maisuri adlia sebegitulah pendapat saya. sama seperti saudari. bukan saya mengutuk keras tindakan dia. tapi cuma tindakannya tidak sesuai pada waktu dan dengan saluran yang tidak tepat. tapi apapun saya respek dengan sikap berani yang ada pada dia.

Annur Ma'sumah said...
This comment has been removed by the author.
maisuri adlia said...

kesilapan itu adalah guru terbaik dlm hidup..jgn takut utk buat silap..dari situ kita dpt pengajaran..begitulah juga halnya dlm kisah si adam ni... tindakan dia blh dijadikan pengajaran utk org lain utk tdak turut bertindak sedemikian, tapi idea yg cuba dicetuskan adalah satu anjakan paradigma yg mengubah corak pemikiran dalam kalangan belia negara..

Anonymous said...

salam.bila tbace coment2 kt snie.sy tertarik kebanyakan ya backup dan bg dorongan pada adli nie kbnyakan prempuan...seperti kata natasya pimpinan umno(datuk najib) da x relaven.kalau kamu bagi dorongan 2 relaven ke?janan lupa umno da bertapak di malaysia nie da berabad,umno jgak yg berusaha untuk mendapat kemerdekaan.tapi x lupa jgk pada parti pas(parti islam semalaya)menyokong umno untuk menubuhan malayan union..jd ptot ke pelapis pemimpin kita sertai demo nie.mcm koment kt ats,ade seseorng bekata,munkin adli nie akn terpapr di buku sejarah?.ketawa sy bace.kamu ingt ke sejarah negara?kalau benda 2 sesuatu yg baek dan mengharumkn name negara x pa jgk.jgn lupa kerajaan da mengubal undang2undang2 itu jgk bertepatan dengan kebaikan mahasiswa..dgan disalah erti.bnyak kebaikan yg kerajaan bg untuk maha siswa di malaysia nie..jgn ikut negara barat dan kata2 parti yg mementingkn diri sndiri.

Natasha said...

Sesiapa yang kata, dia tak sepatutnya memperjuangkan hak semasa dia belajar itu kurang tepat. Dia cuba menegakkan isu AUKU dan AUKU itu melibatkan mahasiswa. Kamu nak perjuangkan sesuatu yang berkaitan dengan hak kamu selepas kamu graduate? Apa gunanya? nasi dah jadi bubur masa tu. Nak harapkan golongan dewasa yang bukan lagi mahasiswa untuk memperjuangkan hak kamu? Lebih baik mereka perjuangkan hak mereka. We didn't know what is the reason behind the demonstration at the middle of the night. We never listen to their explanation before judging them. It is okay if you want to advice, and give some comments regarding his action. But it is not fair for you to mock him. I'm not saying this to the blog author, but to those who keep on mocking without thinking.

Natasha said...

@Anonymous If you are saying that UMNO is the one who make Malaysia succeed, I agreed. Tapi tu pimpinan dahulu. Adakah selamanya pimpinan UMNO akan terus membangun. Kejayaan dan pembangunan negara tidak terletak pada nama parti, tapi terletak pada pemimpin dan tampuk kepimpinan itu sendiri. Kalau kamu rasa UMNO itu selamanya betul, maka kamu sudah silap. Mari saya ibaratkan ada sebuah keluarga yang ternama. Ketua keluarga ketika itu Imam Abu (contoh). sangat hebat orangnya, warak, pemurah. Adakah selepas itu anaknya akan mewarisi segala kehebatan ayahnya? Ini bergantung kepada anak itu sendiri. Apabila ayahnya sudah meninggal.. adakah semua keturunan dari keluarga tersebut akan menjadi baik? Belum tentu kan. Sama juga situasinya di sini. I really respect Tun Mahathir and I really love him. Where did he come from? PAS? PKR? dalam isu ini, saya tidak memihak kepada mana2 parti, saya cuma membincangkan isu ini.

mendatak hijau said...

aku sokong Natasha

salah satu sbb berdemo ni pasal isu posting UPSI dan UPSI sendiri.

Anonymous said...

ada banyak cara tuk prjuang kn hak kita, kenapa perlu pilih cara yg salah kalau kita boleh guna saluran yg betul? sabar itu sebahagian drpd iman..

Anonymous said...

@Anonymous

1 question:
salah ker turunkan bendera? awat ngara lain bakar bendera malaysia, xkena pape?

nursyafiqahjamaluddin said...

@Natasha
seriously? still nak argue lagi? sudah la. die mmg sah2 pandai. sah2 berakal. student UPSI lagi. tp mcm mane nk berjuang kalau belajar pn tersangkut2 mcm ni? 3 sem weh. ingt sikit ke? come on la. ape perasaan mak ayah, atuk nenek, adik bradik sume? kite ni ade tanggungjawab yg lagi besar dari seorg RAKYAT Malaysia. kite pelajar, jadi belajar la elok2. kite anak, jadi berbakti pada mak ayah elok2. kite abg/kakak, jadi tunjuk contoh terbaik utk adik2. klw tanggungjwb yg paling basic pn susah nk buat, aku tatau la camne nk galas tanggungjwb yg lagi besar (contohnye mcm nk bertulkan kepimpinan negara dan lain2. )
fikir2kan la kawan2 mahasiswa. yg baik, jdkan teladan; yg buruk, jadikan sempadan.. wallahualam.

Unknown said...

1 je aku nk ckp...
BODOH

Anonymous said...

yg dikejar xdpt, yg dikendong keciciran.. bgsa lain duk tepuk tgn bersorak tgk org mlayu gaduh sebab isu mcm ni!!

blackingstone said...

tu sape nak tolong tu.... takpe lah... janji org kenal ko.... nanti umur ko 40... aku nak tahu ape akan jadi kat ko.... lain kali.. pikir panjang sikit... mase depan ko...

Anonymous said...

melayu makin hancur,islam semakin dipijak dek politik..

Anonymous said...

bangang...yang ko pg pijak gambar buat apa.... bukan gambar yang salah hahahahha

somebody said...

hm, tertarik gak nak cakap. semua orang pandai dok kate pasal tangungjawab pelajar belajar. pada saya, kurang-kurang adam adli nih pon dalam pada die sempat berdemo, result pelajaran die pon ok. Dari mereka yang dok dalam U, apa yang jadi pon kadang ambil tak tahu, kerana tingginya sikap individualistik, tapi kalau sesuatu berlaku pandai kutuk sana kutuk sini, seolah diri itu hebat, result biasa gakk. mana tanggungjawb @ tugas mereka tuh pulakk?

Anonymous said...

siapa bodoh siapa pandai, siapa relevan, siapa tak, kita cume memerhati n komen je..yg lebih tahu benar atau tak, layak atau tidak hnya ALLAH yg maha mengetahui..cuma lambat dgn cepat je..so bawak bersabar ye semua..orang melayu condem orang melayu..bangsa lain senyum je..jgn sebab 'perjuangan' orang huru hara..sudahnya.. APTB

Anonymous said...

Korang pandai ckap pasal tanggungjwab die as student, tp korang? Tanggungjwb dkt tuhan? Solat lima waktu, puasa and lain2 rukun islam korang bertanggungjwb ke? Jgn cite pasal tnggungjwb kalau diri sndri pun x laksanakan. Blik pasal bro nie, memang bgus pun die buat mcm tu, memang pemimpin skrg x bleh diharap, makan duit rkyat je lebih. Aku sokong sgt si Adil ni. Kalau ak jd mak bapak die pun ak proud sgt la die wt gitu.. :D Die brani, korang? jd keyboard warrior je lebih...

Anonymous said...

Tak payah kot bela budak yang pergi depan balai polis, pastu jerit-jerit "polis anjing babi pengecut keluar la!!!".

Kau nak anak-anak kau nanti bercikgukan manusia serupa ini?

Kau nak?

Jangan sampai nanti anak-anak kau balik rumah jerit "hoi mak ayah anjing babi aku nak kebebasan";

baru nak menyesal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...