Rakan-rakan Blog

5 Perkara Yang Aku Suka Pasal Orang Kelantan.

|
Salam kepada semua pembaca blog nie. Awal-awal lagi aku nak beritahu yang aku nie takde kena mengena dengan darah Kelantan atau yang sama waktu dengannya. Aku sememangnya seratus peratus asal dari Johor. Sejak kecil aku tak pernah bercampur dengan orang Kelantan dan sejak masuk Universiti barulah aku start bergaul dengan orang Kelantan dan baru aku dapat lihat cara hidup masyarakat Kelantan. Kebanyakan yang aku nampak kalau boleh aku nak terapkan kat masyarakat lain. Tapi nie cuma pendapat aku jer. Yang baik kita ambil, yang buruk kita buang ketepi ok? Don't take it hard. Takde niat nak buat provokasi ke apa ke. Kitakan satu Malaysia. :) 

Bendera Kelantan
Dekat sini aku senaraikan perkara-perkara yang aku suka pasal orang Kelantan.

1. Bahasa Kelantan
Firstly yang aku suka, korang akan kenal orang tu dari jauh lagi kenapa? Sebab dia cakap dalam bahasa Kelantan. Kenapa? Aku tak pernah lah tengok orang Kelantan yang taknak cakap Kelantan. Betul tak? Aku rasa takde orang Kelantan yang malu nak cakap Kelantan macam certain tempat lain, bila pergi KL sibuk nak cakap KL. Sedarlah asal kita dari mana, jangan nak rasa diri tu bandar sangat. Lagi satu loghat mereka nie ada macam-macam. Sampaikan orang Kelantan sendiri ada yang tak tau perkataan dalam loghat Kelantan itu sendiri? Betul tak orang Kelantan? Hehe.

2. Lagu Dikir Kelantan
Ok, aku nie dah kata awal-awal memang tak pernah lepak dengan orang Kelantan sebelum nie, tapi bila dah lepak dapatlah dengar lagu dikir-dikir diorang. Then, you wonder what? Lagu-lagu yang ada semuanya pada aku kebanyakannya secara tak langsung memberi nasihat kepada masyarakat Kelantan itu sendiri. Maksudnya, orang-orang tua mereka dulu dah lama terapkan unsur nasihat pada lagu. Cuma pada aku ada sesetengah loghat tu yang aku memang tak faham tapi still boleh enjoy lagi. Huhu. Mana nak dapat dengar lagu sambil dengar nasihat, cuba cerita sikit? Haha.

3. Budak-budak U Kelantan
Budak-budak U? Korang tengah study ke apa? Tapi rasanya kerja mana-mana pun ada kot. Cuma kat Johor jer kurang sikit. Kebanyakan yang memonopoli Universiti nie adalah dari Kelantan. Kenapa? Entah lah, pada aku mungkin budak Kelantan ramai bijak-bijak belaka kot. Tapi aku takde lah kata budak-budak tempat lain tak bijak, cuma aku rasa komuniti mereka macam besar mungkin sebab bahasa mereka yang dari jauh kita dah dapat cam dan lagi satu mereka memang selalu berkumpul. Selain dari tu, memang perasan lah mereka sebab aweks-aweks Kelantan pun mostly cun-cun woi. Haha.

4. Semangat Kenegerian Yang Kuat
Bila sebut bab nie ramai yang faham lah kan, ada pro dan ada jugak cons. Tapi aku nampak benda yang sangat pros. Tahu tak apa? Kalau korang jalan-jalan, then ada tak perasan motor/kereta yang ada jata negeri? Ya, jata negeri. Aku berani kata 7/10 yang ada jata negeri adalah motor/kereta yang asal dari Kelantan/Terengganu. Kenapa? Mereka sangat sayangkan negeri mereka. Aku tak kata masing-masing tak sayang negeri masing-masing. Cuma pada pandangan mata aku, mereka sangat bangga menjadi rakyat Kelantan. Mestilah masing-masing bangga jadi rakyat negeri masing-masing kan. Termasuklah juga aku. :) Dan rakyat Kelantan pada mata aku sangat tolong menolong even bila mereka merantau ke negeri lain. Betul tak pendapat aku? Nie cuma pendapat jer, tolong jangan hentam saya. :)

5. Awek-awek Kelantan
Ok, nie aku taknak ulas. Macam biasa yang semua tau, awek-awek dalam Malaysia nie ada area yang memang cantik-cantik. Aku tak tau kenapa macam tu tapi tu memang realiti. Aku pernah baca dalam Mastika mengenai nie tapi lupa apa tajuknya. Tak semua kawasan tapi adalah sesetengah kawasan, mungkin faktor-faktor tertentu yang buat jadi macam tu. Ok, bab nie sendiri faham ye. Awek-awek Kelantan yang nak tinggalkan no phone tu silakan lah. Hahaha. Joking. XD

Sekian jer lah rasanya memuji orang Kelantan. Don't worry, takde orang bayar aku untuk tulis semua nie. Cuma pendapat yang dapat aku kongsi sejak aku balik makan dari restoran orang Kelantan tadi. Tengok awek yang serve tadi terus dapat ilham nak menulis blog. Huhu. Ok, sampai sini jer lah untuk post kali ini. Sekali lagi aku nak terapkan yang aku tak racist kepada mana-mana bangsa di negeri ini. Kadang-kadang orang hanya pandang benda buruk jer tanpa perasan benda baik yang ada, betul tak? Aku anak kelahiran Johor dan aku bangga menjadi rakyat Johor. Terima kasih kerana sudi membaca blog ini, kalau rajin jemputlah komen ye. :)

P/S : Ok, bab makanan aku takleh masuk sebab semuanya manis. Jangan marah ye. Huhu.
Lain orang lain selera. :D 

Pecah Kaca Pecah Simen, Sudah Baca Harap Komen. :)

90 Commments:

LegendOfPersia said...

haha terimo kasih chuck. Pendapat hok amat positif..
trimo kasih sebab melihat ore kelate dari sudut positif..
kito nggo dgn negeri kito tp xbermakno ore negeri laen kito pinggir dan lngsung xpndang..
yang muda dikasihi yg tua dihormati..

Anonymous said...

der, wa nk ckp kt lu ~
ttg point no 1 - bahasa kelantan -
lu pernah dengar x peribahasa melayu mengakatakan, masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang lembu mengemboh. tp kite manusia, paham2 la weh, da tau duduk tpt org lain, x reti2 ke nk belajar loghat bahasa org lain ??? bukan sume org paham loghat kelantan , at least cakap tu bia la dengan loghat org len pun leh paham. bile dorg duk gune loghat dorg memanjang, npk sgt dorg tu x hormat ngan tempat org len .

point no 4- semangat kenegerian yg kuat ~ semangat kenegerian tu x salah. tp kalo memanjang duk bercampur ngan puak2 dorg je. nk buat ape. dorg wat komuniti sndri. pastu tak hormat org len. duk tpt org buat cam tpt sendiri

- aku bukan x suke org kelantan. tp bile segelintir dari dorg buat perangai cam tu , maka secara otomatik nye, ade perasaan kurang senang terhadap dorg. bak kate pepatah,
" kerana nila setitik, rosak susu sebelanga"

Chuck said...

@Anonymous Bro, kalau nak ikutkan memang ada cons kan benda tu? Tapi sometimes ada pros jugak dalam benda-benda macam nie. Just aku suka semangat kenegerian tu. Sebab tu aku tak sentuh dari aspek bola sepak dan yang sewaktu dengannya.

Deeja|Ayam Dageng said...

<-- darah kelantan sejati. bagus entry ni, amat membut rakyat kelntan kembang idong :D

Hakeem Yusof said...

@Anonymous . kalau nak tengok dari sudut negative semua tempat ada bro . ini point yg suka bukan point yang tak suka .

Chuck said...

@Hakeem Yusof Yup. U got the point. Aku bukan buat entry tak suka. Now aku buat entry aku suka. Then masa baca tajuk pun dah boleh agak lah kan apa yang aku cuba nak sampaikan. LOL.

Anonymous said...

sorry to say. Kelantan memang hampeh! Aku benci dorang. Tak semua. Tapi sebab nila setitik, rosak susu sebelanga. Kelantan ni ego tnggi. Kalau berpuak, dorang lah yang paling hebat. Bukan kenegerian, tapi berpuak. Lepas tu, suka merampas. Datang tempat orang, habis semua dia rampas. Bahasa dia aku ngaku ok. BILA ORANG YANG CAKAP KELANTAN TU, ORANG YANG OKLAH! Kalau yang aku nampah tu, memang nyampah. Dah lah, duk negeri lain, tapi kalau bayar zakat ke, apa ke, kat negeri dorang. Kerja kat tempat tu, bayar kat situ lah! Aku benci kelantan. Nak pulak aku dah kena sekali dengan kawan kelantan. Perghh! Sorry la. GTFO lah!

Anonymous said...

aritu aku gi kelantan (first time gi kelantan ni) aku gi makan kt satu kedai mkn ni...da habis mkn (mkn ramai2 laa makan nasi lemak je da rm3 campur ngn ais kosong je) tgok2 rm50+ dah balik tu ape lagi makcik pakcik ngn mak bapak aku kire la balik..tgok2 nasi lemak tu rm3.50!!perghhh da tnye ngn org jual tu..die kate rm3 jek..perghhh aku tkot da nk gi kelantan...jalan 1 line leh jadi 2 line ape cer bro?aku ni dari kecik mmg org selangor darah johor tu first time aku gi kelantan da kne tipu mmg kne sebelih ngn org kelantan...by the way aku x maksud kn sume org kelantan jahat...ade ramai lagi baik2 belaka aku suka ngn org kelantan...tapi disebabkan sorang da rosak nama org2 kelantan...jgn kata aku haters kelantan lak aku suka ngn org2 kelantan ni

Anonymous said...

yup betol tu org kelantan ego tinggi sikit...ade sebahagian kalo da salah die x akan ngaku salah walau cm mane pon ;)

Anonymous said...

ekekee...suke3...
<<aweks klate..haha..ko mmg terbaek..mmg aku drh klate,just aku sndri xbpe reti nk ckap klate..tp blh phm la ble dgr yg lain2 ckap klate..dorg pn xde la nk pulakn ak ke hape even aku ni darah klate yg dk lar n xtaw ckap klate...

sume sme je..ade pros n cons..ko pg la mane2 pn..mmg akn ade puak2 klate ni..sume susah senang mmg akn saling tolong menolong..bkn nk bgga ke hape..tp mse keta aku rosak kt karak ari tu,bdak klate jgk yg tlg..btw plat keta aku mmg D..yg len..pnt aku sekat..sekor pn xnk tlg..huhuu...thanks kpd yg tlg ari tu... :p

Anonymous said...

ntah la ak nak ckp suke pon x leh nak bnci pon x tua...,sbb ak byak sgt dgr bnde ngatif dari positif org klatn nie,mcm komen2 kt ats tu ak rase mmg btol dia oeg nie klau kt tmpt org suke sgt berpuak,slagi ad puak diaorg kt situ mmg diaorg xkan gaul ngan org laen nye...,lg 1,dari sgo bhase ak x nak komen sgt sbb tu bhase ibunda diaorg..,tp klau kt tmpt org tu..klau boleh ckp la bhase yg org leh fhm..,then bnde yg pling ktare ak psal org klntn nie yg ak tau diaorg x amik brat psal hygiene...,ak prnha gak ckp ngan mk ak yg awek klntn comel.,dan2 mak ak ckp x yah...,baek carik ngeri laen jea....=p...peace..no war...

Hakeem Yusof said...

"sorry to say. Anonymous memang hampeh! Aku benci dorang. Tak semua. Tapi sebab nila setitik, rosak susu sebelanga. Anonymous ni ego tnggi. Kalau memaki, dorang lah yang paling hebat. Bukan mengkritik, tapi memaki. Lepas tu, suka mencarut. Datang tempat orang, habis semua dia kutuk. "

camni boleh ? keh3 .

Chuck said...

@Hakeem Yusof Hahaha. Aku saje biarkan anon boleh komen. Takpe. Blog aku bebas bersuara. Hahaha.

Anonymous said...

@Anonymous hahaha

Chuck said...

@Anonymous Anon pun gelakkan Anon. LOL.

Anonymous said...

bdk2 klntan kelas ak ok jea....,die org sume baek2...,friendly jea...,kami bdk2 klas dah mcm satu family rase nye...,enjoy haappy sntiase...dmc-ian(diploma mechanical UteM)

Anonymous said...

klu diikutkn yg buruk ngn baik tu mmg btul pn....tp klu kt sni mmg slalu nmpak yg buruk tu lebih skit dr yg baik...peace~~

Anonymous said...

haha.. awek2 klantan cun eik? tp klau prngai hdoh wt apa wei.. jumpa geng satu negeri tinggal mmber2.. hampeh! dok kl pkai seksi, blik klntan pkai tdung labuh tiba2.. adeh..

Inilah fenomena nila setitik. Tapi sory la, stkat nie aku blom jumpa budak kelantan baik, tapi tu tak bermaksud aku katakan org klntan smua jhat.. mna2 ngeri pon ada baik n ada yg jahat..

apa pun, aku respect sangat Nik Aziz...

Anonymous said...

budak klantan ok je..cuma kdang2 sakit ati gak a..penah kena la jugak..bleh ngutuk dpan coz aku x faham loghat dorang..kata susah cakap ngan org luar ni.. banyak kali kena kot..nasib bek ak pikir kawan..hurm...sabo je la...dugaan2..pa pe pon dorg ni suka menolong..setiap org ad kelemahan masing2..x ada yg sempurna :)

Anonymous said...

isi blog ni sebijik status 1 group kat fb ni psal 'apa yg 'AKU' suka pasal org klate'..ko ker admin group tu..hahaha

gokelgurl said...

@Hakeem Yusofhahaha...ape la ko ni..yg bnci sgt dgn org klntan nape..?ego tggi ke hape tu hak dia la wey..sape2 pn ade ego dia..agpn,ckap 1 malaysia..tp sikap ko ni lgsung xde gmbran 1malaysia...msti ko ade dgki kn..haha..
mak aku ckap..kal org tu suke2 kutuk..msti sbb org tu dengki...ko dengki dgn mane2 bdak klntan ke..?
kahkahkah

Chuck said...

@gokelgurl LOL. apa yang @Hakeem Yusof cakap dia benci budak Kelantan? =.= Sikit pun aku takde nampak.

gokelgurl said...

@Chuck grr...silap reply komen la der...hakhakhak...malu seketika...nasib baek org xnmpak..
bro @hakeem yusof sory yer... *_^

Anonymous said...

Aku anon klate...;P
Kepada Anon2 hok brehi ngato:: wakaka..mu meme bengong..sedak ngutuk ore klate tehh..kalu nok kecek bab pranga udoh gak, xnati ko ore klate eh..ore luar pom blana..kalu dey deki gak gtu la, pasal nasik lemok 3 ya stgh pom kecoh..kalu sero mokcik tu saloh kiro gak, g oyak la..mebi dio buke sengajo, mu kecek gtu tu mu xraso ko mu fitnoh mokcik tu kalu btul dio saloh kiro..doso mu tau dop?..kawe buke la nok bekap ore klate tapi gak do oh laluh nah, xbaik duk ngato kokre..ado hok oyak busuk la, xnati ko ore klate eh, ore negeri len pom supo tulo jah..tuan blog oyak doh tgk kut sudut positif buke negatif..ni la ore kato palo otok duk lutut..kijoe nok ngutuk ore jah sokmo..mintok2 Allah set ampun la doso mu tuh..ore kato nok ngato tu jeling2, saloh!!..ngato tu doso, xkiro la jeling ke dop..kawe mitok maaf la hok mano xpehe bahaso kawe ni..Kawe nok ingat-mengingati sesama kito la..JANGAN SUKA MENGATA ORANG..ALLAH SWT ITU MAHA ADIL, MAHA MENDENGAR LAGI MAHA MENGETAHUI..!!..sekian, terima kasih ye..;)

ALIAA MIZAN said...

chuck dip tekstile uitm mana ek?

Chuck said...

@ALIAA MIZAN Uitm Shah Alam. Pernah suatu ketika berada di Uitm Negeri Sembilan. I can recognize ur default picture. Dari Uitm Negeri Sembilan kan? :)

Anonymous said...

Teringat masa muda2 dulu sekitar tahun 80+..saya ni org sarawak.masa tu saya jadi guru sandaran.bergaul dgn seorang dua guru dari kelantan yg mengajar di negeri sarawak.pada suatu hari hujung minggu kami bersiar-siar.guru dari kelantan ni bila dah berjumpa klik dari kelantan memang cakap bahasa kelantan.tu saya sokong.ya peliknya perangai dia org ni bila saja jumpa klik,dia org biarkan saya seorang diri.dia org chau buat tak tau je..ni yg buat saya marah..rupa2nya perangai dia org memang camtu..saya dpt info dari member dari negeri lain dari semenanjung.sehingga ke hari ini saya masih ingat peristiwa itu...........saya tak kata semua org kelantan berbuat sedemikian.mnugkin segelintir je kot....lu fikirlah sendiri

nur fatiehah jaafar said...

@Anonymous

salam...saya asal klate...sy memg bangga jadi anok klate...(",) thanks pada tuan punya blog ni sbb sudi puji ore klate..hehehhe...n kepada yang x suko ore klate...xsemua org klntan terok2...mmg sbb nila setitik rosak susu sebelanga...tp sy heran la...slalu jer sy tgk org luar mmg x berapa suka ngan org klate...sy pon x paham...mgkin sbb kami kecek klate..n korang kate kami berpuak2...yer la..negeri lain x berpuak ker..??hehehhe..betol ape yang korang cakap tu...tp x smua ore klate terok yer..=) mcm negeri lain jgk...kan semua manusia...ehehhe..ade la baik n burok...tp kalo nak kenal ore klate baik ke x..mai la jale klate..=)jumpa org yang baik..mesti korang rase ore kalte baik..ngeh3....ape2 pown best lah jadi ore klate...kikikii..

Anonymous said...

Bagi pengomen2 yg suka mengata, memaki dan mengutuk..pliss la, korang xpandang kat negeri sendiri dulu ke sebelum mengata????..rakyat negeri korang suma baik2 ker?..kalu korang ade pengalaman prangai buruk orang kelantan, aku pun ade beb!..aku lagi la, matrik kat johor, universiti kat perlis, keja kat selangor..da la busuk, berpuak, suka mengumpat, xnak wat keja pastu kutuk lecturer, duk menggesel kat jantan, yg jantan lak suka amek kesempatan..pastu korang xpk lak org luar yg menetap kat klantan, yg belajar kat kelantan pastu wat dajal kat dalam negeri kelantan??haaa..ini bukan setitik tau nilanyer, bertitik2 tapi aku xde plak nak kutuk negeri diorg..setiap negeri suma macam negeri kelantan..ade yang baik dan ade yang buruk..susah sgt ke nak terima kenyataan ni??..cukupla mengata negeri orang..negeri xsalah beb!..think positif okeh!!..chow!!

MiSs FeRRaRi said...

BIG RESPECT for you bro sebab buat post ni. Kenyataan no 4 tu sangat2 betul. Saya bangga saya anak kelantan. :))

Haters will always be right?

Nazifa said...

encik anon and cik anon x mkn budu lg.kalo dorg mkn nati melambung2 dorg puji kelantan.hahaha

thanks writer.
proud to be kelantanese :)

Anonymous said...

x perlulah comment negetif ..apa y d post mmg ada baiknye..jd x usahlah kita yang dalam Malaysia ne duk mengata satu sama lain...kita ni sebaik2 umat y Allah jdkan...trima la ape y dipostkan ne sbagai sesuatu ya positif dalam hidup kita.

Noraim said...

saya pun org kelantan. setiap negeri ada pros n cons nya tapi negeri lain tak nampak. kelantan semangat lebih sikit. hihi. bukan semua ye perangai huduh, tak bermoral segala. jangan tengok org dgn sebelah mata. dah bermacam sy dgr pasal org kelantan tp buat pekak je asalkan kita tau kita tak termasuk dlm golongn itu :)

Anonymous said...

Gomo Kelate Gomo..!!!!!

Anonymous said...

@Anonymouskalo makcik tu salah kire...die pon dosa gak la kan :)

902347563839625492 said...

@Anonymousselalu nye nasi lemak rm 1 paling mahal rm2 lebih tu je...asal sampai rm3+ lak?

Anonymous said...

har satu lg . . .pengalaman aku msa kerja tmpt jual kereta tahun 2009 dulu kebanyakan org kelantan suka beli kereta 2nd tpi diorg 20-30k slamber badak je bayar cash xbt loan. . .

ALIAA MIZAN said...

@Chuck ahaa....yup2 betol tu....kat pilah tahun bila??

Chuck said...

@ALIAA MIZAN kat sana masa batch pertama jer. dah dekat 2 tahun lepas kot.

princess dreaming said...

ehem3............... assalamualaikum.... hai sy org kelantan....... best kn mngumpat,... ckp siang pangdang2, tau!!!! tpi x pe la... korang x knl sngat rkyat klntan... x smua cm 2.... ok!!!!??

princess dreaming said...

peace jgn mrh..... just kidding,.. tpi sy mmg org kelantan..... :) ... <3

Pak Jhu said...

Funny that people get offended over something they're not involved in

Anonymous said...

@Anonymouskalu de nk rugi x nati lah mano..pikir la sbb apo jd gtuh..baru ckit tuhan tarik...NASIB LA TUW...SEMUA NEGERI POM SAMA

♠ace♠ said...

Gomo Klate Gomo
Dok kate Palestine negera Islam yang ditindas oleh Israel, baru semalam aq baca berita pasal bapa kurung anak dlm rumah oleh bapa rakyat Palestine. Manusia mmg mcm tu. Bukan malaikat. Ada baik ada jahat.

Aok_12 said...

smek0m .. bro , kalu mum dukk sero negeri mum tuhh baek sgt bkpo mum mai ngomen gno nmo 'anon' ..
takutt ko guano ??
hehe ..

well , nobody's perfect !!
peace !

MRR RACING AUTOGARAGE said...

@Anonymous
Bengang sgt,turun tengok bola time match kelantan lawan..pastu ko maki la kelantan....cakap sedap mulut jer....

MRR RACING AUTOGARAGE said...

@Anonymous
Bengang sgt,turun tengok bola time match kelantan lawan..pastu ko maki la kelantan....cakap sedap mulut jer....

Baik ko bengang kat indon/bangla lgi baik la...chowkit nun dah nak jadi indon street dah...kotaraya nun dah nak jadi bangla raya dah....

Anonymous said...

hahaha provoke je lebih... yg koya "BANDAR" tu ... asal usul dari hulu jawa mane ntah... weii... selidik lu asal usul ko tu. kahkahkah!

azuha rahimi said...

i oram keyell... kelantan? ape tu?kah3...

missklate said...

hahahaha . pity u guys yg mengutuk . first of all . aku org KELANTAN , DIBESARKAN 100% DI SELANGOR , TAPI AKU SAYANG NEGERI AKU LEBIH DARI AKU SAYANG SELANGOR . walaupon 18 tahun aku duk kat selangor (seumur hidup aku) dan cuma beberapa minggu je dalam setahun aku balik kelantan . tapi aku tetap sayang negeri aku . kenapa ??? sebab nya bagi aku korg2 org selangor and KEYELL nie . sama je macam kitaorg . korg tak ada beza . satu jari tunjuk kami , 4 jari tunjuk diri sendiri . :) . it's a fact . so face it . aku duk selangor tak pena nampak pun korg tak buat apa yg kitaorg buat . so apa beza nya ?? double standard maybe ?? hahaha . sbb apa ?? korang rasa korang negeri kaya ke ?? so ?? apa ada dengan kekayaan korg ?? hahaha . serius aku kesian dekat korg . be matured lah . setiap negeri ada kekurangan masing2 . jaga hal negeri sendiri dulu . then baru tolong jaga tepi kain negeri org lain . maybe u guys should start with your lovely KL . lotsssssss of *monkeys* there . thank you . :)

Siapa Tahu Aku said...

wa bukan stakat komen je bro....wa follow lg lu punyer blog..bro....

Siapa Tahu Aku said...

maah royak la....apo kato kito tuka plok pribahasa ni" kerana nila setitik habis susu sebelanga" bulih tuka dok? ambik hok gini plok... "yang baik kita puji, yang buruk bukan semua".... pasa apo kawe oyak gini...pasa rama sangat hok napok negatif ko puok2 ni...padahal hok wat busuk tu sore duo jah...bakpo dok puji plok hok wat baik tuh?oooo jeng koil kawe...sory to say la bro(maah royak la abe)...

Siapa Tahu Aku said...
This comment has been removed by the author.
Siapa Tahu Aku said...

hahahah ngejah skit boh....

Anonymous said...

@Anonymous(nasik lemok 3ya setengoh
Ahahaha..naka la stetmen mu neh..duk kiro mokcik tu punyer doso..biarlah dio doso sbb saloh kiro tapi mu bakpo ya jadi bodo duk berebut doso nga dio plop sbb mu duk fitnah dio konon amek kesempatan?..ni la ore kato, sero diri hebat sgt tapi xsedar benarnyo bodo..ahahaha..maafla deh, sbb ore berebut doso ni meme kategori bodo..lenkali berebut pahalo la syg..okeh!..see u later..:D

Anonymous said...

aku ni suka sgt perhatikan org..tgk perangai org..aku ni bukan kelantan..tp dah 15 tahun aku menetap di semenanjung..aku nk bg tau beberapa perkara je..pertama..tentang makan kena caj mahal2 tu..kat mn2 pun ade..aku pernah kena kat johor dan perak..siap kurang ajar lg ckp..istilah masuk kandang kambing mengebek tu..kita xpatut nk marah kat org kelantan..dia nk ckp kelantan ke,nak berpuak ke..sbb diorang melayu..tp org cina tinggal kat malaysia ckp melayu pun x blh dan xbetul..org melayu plak ckp pelat cina kalau beli barang.."ini balang blapa haga"..tp kat kelantan cina ckp melayu..org kelantan berjaya mengharmonikan pelbagai kau di kelantan 'cina,melayu,siam'..ckp satu bahasa..aku pernah tgk bola kelantan lawan stu negeri tu..negeri tu siap mencarut kat penyokong kelantan..aku tahu kenapa org kelantan suka mengamuk dekat stadium,sbb org kelantan tidak suka di kutuk2 seperti 'lahanat,celaka,bangsat'..ini yg aku dengar..org kelantan pun ada mencarut,tetapi dengan org yg paling rapat dan tidaklah sampai memalukan org yg di kutuk itu..kesimpulannya semua PRO dan CONTRA dalam komen2 di atas berlaku dalam masyarakat kita skarang,x kira pahang,johor,melaka,perak,serawak dan lain2..lagi satu sifat orang kelantan ni sama dengan orang italy,france dengan spain..loghat..orang france pergi america jarang ckp ingeris,kalau ckp inggeris mesti loghat france..sbb tu kat america ada subjek bahasa france,italy dan spain..x lulus susah nk dpt kerja..MELAYU XKN PUPUS DI KLATAN,TIDAK SEPERTI DI TEMPAT LAIN..(PERKARA YG MELEGAKAN AKU)..

Anonymous said...

aku ni suka sgt perhatikan org..tgk perangai org..aku ni bukan kelantan..tp dah 15 tahun aku menetap di semenanjung..aku nk bg tau beberapa perkara je..pertama..tentang makan kena caj mahal2 tu..kat mn2 pun ade..aku pernah kena kat johor dan perak..siap kurang ajar lg ckp..istilah masuk kandang kambing mengebek tu..kita xpatut nk marah kat org kelantan..dia nk ckp kelantan ke,nak berpuak ke..sbb diorang melayu..tp org cina tinggal kat malaysia ckp melayu pun x blh dan xbetul..org melayu plak ckp pelat cina kalau beli barang.."ini balang blapa haga"..tp kat kelantan cina ckp melayu..org kelantan berjaya mengharmonikan pelbagai kau di kelantan 'cina,melayu,siam'..ckp satu bahasa..aku pernah tgk bola kelantan lawan stu negeri tu..negeri tu siap mencarut kat penyokong kelantan..aku tahu kenapa org kelantan suka mengamuk dekat stadium,sbb org kelantan tidak suka di kutuk2 seperti 'lahanat,celaka,bangsat'..ini yg aku dengar..org kelantan pun ada mencarut,tetapi dengan org yg paling rapat dan tidaklah sampai memalukan org yg di kutuk itu..kesimpulannya semua PRO dan CONTRA dalam komen2 di atas berlaku dalam masyarakat kita skarang,x kira pahang,johor,melaka,perak,serawak dan lain2..lagi satu sifat orang kelantan ni sama dengan orang italy,france dengan spain..loghat..orang france pergi america jarang ckp ingeris,kalau ckp inggeris mesti loghat france..sbb tu kat america ada subjek bahasa france,italy dan spain..x lulus susah nk dpt kerja..MELAYU XKN PUPUS DI KLATAN,TIDAK SEPERTI DI TEMPAT LAIN..(PERKARA YG MELEGAKAN AKU)..

Anonymous said...

LAGI SATU YANG AKU NAMPAKLAH..ORANG MELAYU X BOLEH TGK JIKA ORANG MELAYU TU SENANG ATAU BERJAYA..TP KALAU BANGSA LAIN SENANG..XDE PLAK NK KUTUK2 ATAU BISING..KALAU BERJIRAN MELAYU SAMA MELAYU,X BLH TGK MELAYU TU LEBIH,KALAU BERNIAGA X BLH TGK MELAYU TU UNTUNG LEBIH..AKU RASA ORANG KELANTAN TIDAK DI SENANGI SBB DIA SELALU LEBIH..KENEGERIAN DIA LEBIH,CKP LOGHAT KELANTAN PUN LEBIH2..LAGI SATU ORG MELAYU KELANTAN PUN KAYA2 DAN RUMAH PUN BESAR2..MUNGKIN SBB NI LA ORANG X SUKA..SBB KELANTAN NI MELAYU DAN LEBIH PULAK..MAKANAN PUN TERLEBIH MANIS..HEHE..BIAR PUN AKU NI BUKAN ORANG KELANTAN..TETAPI MELAYU KAT SANA X LAH MEREMPAT DAN X JADI KULI2 BANGSA ASING..RUMAH BESAR MELAYU PUNYA,KERETA BESAR MELAYU PUNYA,BISNES2 BESAR PUN MELAYU PUNYA,BUKAN MCM NEGERI LAIN BANGUNAN BESAR2 JALAN BERTINGKAT,MALAM2 PULA MERIAH DENGAN LAMPU2 TP TU SEMUA BANGSA ASING YG PUNYA(CINA),MELAYU BYK JD KULI,STAKAT BANGUNAN BESAR KALU KITA NI JD KULI,BAIK XPAYAH BANGGA..KALAU MALAM2 MERIAH DENGAN LAMPU,TAPI LAMPU CLUB2 MALAM..JD JGN LA BANGGA SGT..JD LAH MACAM ORANG KELANTAN SEBELUM TERLAMBAT..

Anonymous said...

Assalamualaikum.....xtau nk ckp cmne......cme ap yg bleh bg tau......ak cume jumpe 3 org budak kelantan......2 lelaki n 1 perempuan.....yg perempaun ni suke pasang ramai.....n kadang2 bwk laki msk rumah (tp org2 negeri yg lain pn ad gak kn....) yg lelaki ni plak.....yg satu ni pakwe kepada perempuan tu.....dh tau pmpn tu suke pasang ramai,pg la tegur.....ni x....bf die yg lain plak kene pukul.....ap ke jadah nye......yg lg sorg ni plak......mmg ego tinggi......dgn org guard pn nk gaduh.....dh mmg tu keje diorg.....paham2 je la.....lps tu suke memperbodohkn org......n kadang2 ak tegur die psl solat....die mrh ak blk (??)....tp ak xckp la smue org kelantan cmtu kn n bkn nk kate diri ak ni trlalu baik.....org2 dr negeri lain pn ad gak.....cme,sekurang2 nye ap2 teguran tu,tlg la terima.....kalo xnk terima pn,pls jgn memperbodohkn org......tu je lah ap yg ak bleh komen psl org kelantan.....tp ap2 pn,harap2 ap yg ak komen ni salah la kn......tu je lah yg mampu ak katekn......tq n Assalamualaikum~

Anonymous said...

bab lain aku tak mau komen cuma satu ada beberapa perkara sahaja..Aku pun berdarah kelantan, cuma sebelah mak aku saja..setakat tahun 2001, persepsi aku pada orang2 kelanta sangat baik..semua rakan-rakan kelantan aku yg sama study sangat baik pada aku walaupun ada rakan-rakan dari negeri lain bercerita keburukan mereka..cuma selepas 2001 aku sambung belajar peringkat degree..aku pun mcm biasa la..berkawan dgn semua org termasuk dari kelantan. Mamat ni adalah housemate aku sendiri..yang aku terasa benci sangat pada masa itu, dia tinggalkan aku keseorangan di kuala lumpur setelah jumpa rakan-rakan senegeri dia...dah la ajak aku pergi teman dia..dia tinggalkan aku macam tu saja...bukan aku sesat di kl tu cuma respect la sikit...tapi aku sekarang mcm biasa saja...semua aku bersetuju dgn pendapat2 sblm ni...tambah-tambah lagi mengenai semangat kenegerian....

Nur Zarith Azhar said...

As salam. saya dari shah alam. ckp pasal perangai org kelantan, pd saya, kelantan ke, tak kelantan ke, klu dah nama pun manusia, sama je sume. so far, saya ada dua kwn rapat kelantan. satu bdk kolej, satu akak bank tmpt keje. ya, sy pernah selisih phm ngn dorg dlu atas sbb bnde2 biase. awal2 je.tp skg saya rapat ngn dorg. dorg pun kalau jmpe geng2 kelantan, mana pernah tingglkn saya mcm yg sume org ckp, mcm akak bank saya ni,klu jmpe klik die, die rilek je. die siap nyendeng ngn sy je...dan saya lega sbb smpi skg akak n kwn kolej sy ni masih contact sy n sentiasa mulakan dlu utk contact sy n sgt2 amik berat pasal sy lebih2 lg saya dah jauh ngn dorg n tgh hamil. rasa di syg. huhuhu. pape pun, tak boleh nak judge org ikut negeri. pada saya, sume manusia sama je. kalau dah iman pun xtentu hala, mana2 negeri pun akan kerek. pape pun, kite sume manusia biase yg xsempurna, ada baik n buruk. trime lah seada nye. akhir skali, jgn lupe pasangkn tali keledar anda dan jgn cilok mencilok!!! huhu ;)

❖ Syaa ❖ said...

Ohsemmmmmmmmm ! First blog puji kelantan :D Selalu nye kutuk jeh huh K thanks ahahaha eh tetiba --'

Yuyu Zulaikha said...

mak ai...dh jadi tempat bsidang lak...ada yg suka ada yg ta suke.

Anonymous said...

ntah la ak pn heran..dlm byak2 negeri kt mlaysia ni.. kelantan je yg rmai orang anti...yyyyyyyyyyy??

hajar said...

pape pun, ada pros and cons..jgn terlalu membenci..kita tak tau siapa jodoh kita suatu hari nanti..jodoh tu ketentuan Illahi..
benci punye benci, kawin ngn org yg kita x suka jgk...who knows..

sy akui sy pun org klantn..tp sy x ckp klantn sbb takut ada yg x fham..
tak dinafikan ada org klantn yg tetap ckap bhasa kami walaupn ckap dgn org dri negeri lain..bg sy, mereka ni KEBANYAKANNYA trlalu pekat bhasa klantan..kdg2 kalau ckp bndar pun, masih ada lg bunyi klntnnya..

nobody is perfect..jgn judge ikut negeri mcm tu..ramai kot rkyat Malaysia,mcm2 prangai ada..yg baik jadikan teladan, yg buruk jadikn sempadan..doakan supaya yg org yg berperangai x elok tu, akan brubah suatu hari nnti..

btw, cantik itu subjektif!!!
dan sy bangga jdi rakyat kelate sprtimana sy bangga jd rakyat Malaysia.. :)

adini a hamid said...

tentang negatif org kelantan...pokok x bergoyang kalau angin x tiup...

sy sepanjang umur 35tahun biasa dgr komen2 negatif pasal org kelantan..tp x pernah amik hal..cum a sy x suka bahasa kelantan sbb x paham....

tahun ni... sy dok serumah dgn org kelantan..2 bulan shj...pendek cerita... sy takkan bergaul dgn org kelantan lagi... senyum2 bole..tegur2 biasa boleh.. lebih2...no...no..no..

serik sgt2...

perempuan kelantan x suka lelaki kelantan..ada juga org kelatan X SUKA org kelantan... hahaha..lawak sungguh...

Anonymous said...

mampos la cpat2 org klantan dlm dunia neh..! klantan sial!

Anonymous said...

dari kawen ngan org klantan, baek kawen ngan BABI....klantan lagi hina la wei dari BABI...lame aku pendam neh...terjumpe lak blogger klantan sial neh...tmpat lpas prasaan la neh...hehhe...cpat la mati sume org klantan! klantan ur r FUCKING!

Anonymous said...

marah benor brader2 kt atas nih,,,keep calm bro,,lupakan sgketa lama...nobody is perfect..sumer org, sumer bgsa ad kekurangan n kelebihan,,

cma tmbhn,,,

meh nak oyat 1fkta - melayu kelate dh 60000thn (kjian USM)
http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Eksklusif_MelayuKelantan60_000tahun/Article

+90% rkyt kelate adlh melayu..ngri plg rmai mlyu d msia..no wonder kami sgt bangga dgn ngri, bangsa, bhsa, n budaya kami..bkn taksub ngan prkauman, tp kmi sgt slesa kecek klate dmn2 hatta klu dk oversea n brkwn ngan member2 geng kelate jgk..cz kmi rsa mbr2 klate sgt mmhami kmi/true friends(wlpn ad yg 'make daley,cah keting'/back-stabbed)..no offence,mmbr ngri2 lain pn bez jgk..

tp kami sllu dianaktiri oleh pmimpin yg berfahaman politik sempit..media massa xhabes2 condemn kami..ngri kmi xdbri hak y adil dlm soal: pembangunan(eg jln rya,highway),hsil bumi(royalti ptrlm), pendidikan(sklh2 YIK),fkta(konon klate 40thn mundr n ngri termiskin), ekonomi (wjdnya JPP yg dpt prntkn drp krjn prsktuan,bknnya prntkn trus dbgi kpd krjn ngri yg sah dplih rkyt-xmcm ngri2 lain) n byk lg...jd byklh timbul crita2 xbaek dtmbh crita2 dsnsasikan olh sstgh phk psl ore kelate..

tp ak akui,ore kelate ada jgk kkurangan..stp bangsa stp org ada kelemahan, kkurangan, kbrukn..hanya dgn pghytn islam scra syumul(eg ngan lksana hudud,qisas,takzir) kta mampu jd muslim sjti yg dhrmati dn dsnjg olh pnddk bumi dn pghni langit..

cheers..sek kito jange pecoh :)

Anonymous said...

ASSALAMUALAIKUM.SAYA MENGENALI SIFAT-SIFAT ORANG KELANTAN NI,DAH LAMA.SEMENJAK ZAMAN REMAJA LAGI.MEREKA NI KALAU BERJUMPA DENGAN KAWAN-KAWAN SATU NEGERI,SILAP-SILAP KITA DITINGGALKAN SEORANG.HA,HAMPEH BETUL.LAGI SATU PULA.MEREKA NI ADA DIMANA-MANA SAHAJA.

aman rasid said...

pade2 laa sek mu deki..dah 2 majoriti korang knl bdk kltn d psat pengjian n bdk klntn majoriti d pusat pngajian...dah 2 bdk ngri korang npe xjd majoriti d u..mybe sbb prangai korang pn xbgus sbb bdak klntn klau nk kwn dia pilih yg bgus je..org lua ni lau nk tau prangai die kedekut,xboleh tolong kwn,rmai yg KOYA..that y bdk kltn xboleh nk kwn ngn koran(brdasrkn pngalaman)..

Anonymous said...

yg ckp rela kawen ngn babi tu..arap2 trmakbul la doa awk ya :) nt kuar ank ikot rupa sape ya..? arap2 ikot rupa awk la ya kalo x cian ank jd mngsa keadaan.. kite sesama islam x pyhla nk taksub sgt.. nobody perfect la.. kite ni sape nk judge org lebey2? layak ke kita hmba allah yg hina niey? hnya allah yg layak... jgn ingt dri perfect sgt.. :)

disgustingly beauty dipshit said...

aku nak sentuh pasal loghat dan berpuak sebenarnya loghat tu takleh nak komen sbb tu bahasa ibunda mereka... cina dan india mmg belajar bahasa kita pun tapi depan kita dorang tak cakap melayu pun bila sembang sesama bangsa mereka, jadi adakah kita nak bash kawan2 cina dan india sbb dia cakap bahasa dorang bila jumpa sesama bangsa dorang??? berpuak negeri lain pn ade berpuak jugak cuma tak ketara macam kelantan jer... tp bila rujuk bangsa lain selain melayu pn berpuak jugak sbb dorang akan pinggir kita yg melayu ni bila dah berjumpa click sesama bangsa dorang.

Anonymous said...

pglmn sy kwn2 klntn semua baik2.dgn diorg lah sy bljr mkn nasi kerabu,laksam n budu..semua tu dh jd mknn fav sy sejak tu.xpyh la kita nak berbalah sesama melayu. dengan cina keling kita duk tunduk pulak.

Anonymous said...

org klantan mostly mmg macam tu. kalau pergi klantan mesti kena ada member klantan, so dia boleh deal dgn jurujual.

Andra Mohamad said...

asal la bidak klantan ramai sangat jadi peragut dkat johor kl.. bila cakap jer budak klantan 1 offic enti klantan hahahahaha

PERMATANUSA said...

Sebenarnya ramai yang gagal memahami budaya dan perwatakan orang negeri Cik Siti Wan Kembang.

Anda bertuah kerana saya akan menghadiahkan jamuan ilmiah ini kepada anda mengenai ADA APA DENGAN ORANG KELANTAN INI.

Adalah lebih afdhal jika saya saya ceritakan dahulu amalan sosial seharian di Kelantan

KENAPA ORANG KELANTAN BERPUAK?
* orang Kelantan sangat pentingkan silaturrahim, ukhwah dll...di Kelantan jika mereka saling bertemu/berselisih (bkn berselisihan faham ye), mereka akan saling bertegur sapa dan berbual singkat walaupun dalam keadaan sibuk atau mengejar masa...

* bagi rakyat Kelantan yang saling tidak kenal mengenal pula........mereka selalu
MENGANGKAT TANGAN MENGHANGGUKKAN KEPALA sambil MEMBERIKAN SENYUMAN sesama mereka... cuba anda berbuat sebegini di mana-mana sahaja di luar negeri Kelantan, ataupun di negeri anda...adakah anda dibalas seperti ini atau dibalas dengan KERLINGAN TAJAM/MEMBELIAKKAN MATA/MENCEBIK MUKA??j(jawab dalam hati anda dan jujur dengan diri sendiri) =]

* perbuatan TIDAK BERTEGUR SAPA adalah satu bentuk KESALAHAN YANG TERAMAT BESAR dalam sosial rakyat Kelantan

* perbuatan TIDAK MEMBALAS BUDI ATAU JASA juga adalah satu KESALAHAN YANG MELAMPAU dalam norma sosial rakyat Kelantan... ini adalah disebabkan mereka memandang perbuatan tidak membalas budi ini sebagai tanda bahawa anda ingin memutuskan ukhwah dengan mereka

* lantaran budaya inilah rakyat Kelantan yang di luar negeri atau kawan anda yang dari Kelantan akan terus berbaik sesama mereka bila bertemu...walaupun kawan Kelantan anda sedang melepak bersama anda sebelum beliau@mereka bertemu orang senegerinya



BERSAMBUNG....

PERMATANUSA said...

....SAMBUNGAN

ORANG KELANTAN SUKA BERKIAS APABILA BERBUAL@BERTUTUR DALAM DIALEK KELANTAN TANPA MENGHIRAUKAN ANDA

* perbuatan (orang Kelantan/kawan anda dari Kelantan) yang tidak mahu bertutur dalam dialek Kelantan apabila bersama orang senegeri adalah satu bentuk ofensif secara kiasan..... perbuatan ini diumpamakan seperti "AKU TAK SUKA DIALEK KELANTAN" kepada mereka walaupun sesama sendiri

* ramai yang orang bukan Kelantan gagal memahami situasi ini dan menganggap rakan Kelantan mereka itu mengabaikan mereka dan ingin meninggalkan mereka



ADAKAH ANDA BERTEGUR, BERBUAL, DAN BERMANIS MUKA....ATAU ANDA BUAT MUKA NATURAL,MENDIAMKAN DIRI DAN BUAT HAL ANDA SENDIRI APABILA ADA ORANG KELANTAN YANG LAIN DATANG BERTEMU DAN BERBUAL DENGAN RAKAN ANDA YANG KELANTAN ITU???

* jika anda memasamkan muka,tidak menegur sapa, membuat hal anda sendiri ketika rakan anda ada melayan rakannya yang senegeri...memang akan terjadilah situasi rakan anda dari Kelantan itu meninggalkan anda dan pergi bersama dengan rakannya senegeri

* what?? why?? perbuatan anda yang tidak memaniskan muka, meramahkan diri ketika situasi ini adalah tanda anda PROTES DAN TIDAK MAHU MENJALINKAN UKHWAH...rakan anda akan menganggap tindakan anda itu sebagai "Aku benci kawan dengan kau ni"



KENAPA ORANG KELANTAN SUKA ATAU LEBIH CENDERUNG KEPADA PERGADUHAN

* ini adalah satu lagi bentuk salah faham...orang Kelantan bersifat ekstremely konservatif secara temurun lagi,dan sangat TIDAK MAHU MERASAI KEHILANGAN sesuatu yang disukainya atau digemarinya

*namun ada juga sesetengah orang Kelantan yang hobinya bergaduh dan sengaja menimbulkan pergaduhan kerana sekadar memenuhi hobinya....(yang ni memang otaknya xberapa betul)

* contoh: ketika bersosial/bergaul,jika ada salah seorang daripada mereka itu boleh mengancam keharmonian(seperti bercakap besar/menghina/mencabar dan sebagainya)...orang Kelantan itu tidak teragak-agak untuk bertindak agresif demi mengekalkan sesuatu keharmonian(fluidly flow)perkara yang disukainya

*Percayalah, psychologically orang Kelantan terlalu sukakan kedamaian,ukhwah dan keharmonian...MEREKA HANYA BERTINDAK AGRESIF APABILA SESUATU PERKARA ITU MENGANCAM HUBUNGAN UKHWAH DAN KEHARMONIAN sesuatu perkara.

WALLAHUA'LAM


SEDIKIT SELINGAN.....Ingatkah anda kisah wira Tok Janggut(al-Fatihah) Kelantan yang diseret dan digantung songsang sampai berhari-hari walaupun sudah mati??...... mesti anda pernah terfikir apakah mesejnya dan kenapa pejuang yang seorang ini dihukum sebegini rupa oleh British?? JAWAPAN;
-kerana orang Kelantan itu sangat konservatif dan terlalu agresif apabila sesuatu perkara berkaitan mereka terancam dan hukuman Tok Janggut itu hanya sekadar psikologi untuk mengendurkan sifat agresif mereka ketika itu

adell said...

memang betul laa ape yang kat ats ni...orang klntn memang baik2 sbnrnya cuma mereka disalah anggap je....cuba laa datang sendiri kat negeri cik siti wan kembang ni...nescaya tak menyesal...
kebanyakan orang kelantan merupakan kacukan arab dan siam....sudah tentulah mereka jenis berdarah gemuruh....

haziqq said...

betul tu..saya sangat bersetuju....orang kelantan baik2 tau....awek2 nya pun cantik2 belaka....tp, sekali orang carik pasal ngan diorang, k macam korang semua dalam masalah yang sangat besar..!INGAT!!! lagi satu, gadis2 kelantan merupakan aset negeri klntan tau. sbb tu korang jangan sesekali mencela diorang...kalau tak taulaa si teruna bertindak macam mana....

Anonymous said...

Astarfirrullahalazim.semoga Allah swt meletakkan penutur INI d timbangan y naik masyar kelak

Anonymous said...

aku suka org kltan....tpi aku pling x suka org n9 atau pun org minang...mmg pantang tuk nenek aku...sbb perangai kedekut allah sahaja yg tau.....

che long said...

Nak share pengalaman skit bab katanya kami ni takmau belajar bahasa/loghat lain.

1. Saya mmg belajar loghat negeri lain apabla kluar dari negeri, tapi paham2 je la bila pelat Kelantan masih ada. Lidah ni hampir tergeliat nak betulkan bahasa yg dah jadi darah daging kita berpuluh taun. Bila kita ni punya la try dgn penuh susah payah nak cakap loghat yg semua org blh paham tetiba ada yg komen "Wei, cara kau cakap dah macam German la masa present tadi..hahaha" atau "Bahasa apa kau cakap apa ni aku tak paham la..". Agak2 awak, apa perasaan org yg mencuba tu tadi bila dikutuk atau digelakkan, tentu frust kan? Dan akhirnya mereka putuskan utk cakap Kelate aje sebab apa yg di kepala tu dapat disampaikan.

2. Org Kelantan ni bila dia jumpa org Klate jugak, kalau dia cuba cakap dalam loghat KL atau lain dgn org tersebut, dia akn merasa malu yg teramat sangat. Sbb tu dia akan auto-switch to Klate bila dia jumpa org senegeri even jumpa dalam sebuah kumpulan yg ada org dari negeri lain pun. Sebabnya malu dan terasa seperti diri perasan bagus.

3. Maybe just maybe, org Klate dan budu tidak dapat dipisahkan. Dan budu sememangnya makanan ruji dalam menu makanan org Klate. Mungkin sebab tu jugakla lidah kami amat susah nak dibetulkan. Ala, macam lidah org Melayu lain yg x dpt dipisahkan dgn sambal belacan, maka sebab tu jugakla susahnya org Melayu nak cakap english dgn slang UK/US. Cakap BI mesti bunyi punya slang Melayu. Ada faham...

4. Semangat kenegerian melampau dan tak hormat org lain rasanya x tepat tuduhan ni. Memang ada segelintir org yg bersikap macam ni, tapi x semua.

TQ.

Anonymous said...

haha..lawak betul sesetengah org luar terutama dr selatan...mereka mengutuk org klntn tanpa rasa malu...tmpt aq org johor berkawan dgn johor,terengganu sama terangganu,sabah sama sabah,perak sama perak tp pasaipa xjadi isu..klau kelantan semua jadi isu...klau sorang klntn bt jahat habis dipetik satu negeri tp klau org perak or johor atau mne2 negeri bt jahat xjadi isu negeri dan tak pula dijaja keburukan rakyat negeri dia...pastu ada org ckp org klntn pmls,tmpt kerja aq ni mls la nk ckp dr negeri mne,asal dtg kerja je tido..selalu ponteng jumaat..aq duduk selangor 8thn dan kbykn org klntn yg merantau mcm2,terima cabar n hinaan tp kami blk kg kami tak cerita keburukan org negeri tu sbb kami tahu tu masalah persoanal bkn negeri..kami org klntn xde ckp blkg2 kutuk ngri mne2 dlm media sosialis...buka minda la rakyat negeri lain ,ckp main hembur kutuk 1 negeri...yg selalu dk ktuk org klntn kt mne2 tu anda perfect sgt ke?kawan2 senegeri anda tu semua baik2 ke?klau rakyat negeri anda baik la sgt pasaipa anda x rapat sesama negeri anda..jahat dan buruk ni bkn dinegeri klntn shj,negeri mne2 PASTI ADA..ade paham....aq harap dapat menjawab sesetengah tuduhan org negeri lain terlalu pandang negatif kpd rakyat kelantan....ape salah kami rakyat klntn,aq tgk sesetengah org luar benci klntn lebih dr india n cina..duduk share sane ,duk buruk sini..aq ada jgk ramai yg perangai buruk dr negeri lain tp aq xburuk kan satu negeri dia,dn anda ptot pikir sebelom nk hembus..klau ko jahat semesti nya ko akan jmpa org jhat tp klau ko kaki masjid ko akan jmpa kaki masjid..xkira mne2 negeri..buang la smgt kenegerian anda yg memburuk negeri lain yg xsenadi dgn anda...sekian salam persaudaraan dr ank jati klntn di perantaun untuk rakyat malaysia..

Anonymous said...

pada org yg ckp lebih baik kahwin dengan babi dari org klantan, nanti tuhan makbullah jodoh kau dengan babi betina/jantan...kami org kelantan x menghina kau org luar, so jangan menghina kami org kelantan....peace no war...

Mazwan Musa said...

Mungkin dorag rasis sgt kot..bg org kekantan mkn tempe..mati2.die xnk..memilih...aku belajar kt Johor dlu..org Johor sempoi
.mkn xmemilih..patut la orgnye2 hebat2..

Anonymous said...

Mungkin ini buat tatapan org Kelantan..tolonglah kurangkn sikit sikap berpuak2 tu.Kalau xde geng2 dia punyalah baik ngan kita,bile ada geng mcm tunggul je dia buat kita.Sound2 org suka hati.Bajet bagus.Serius saya smkin anti dgn org kelantan ni.Dgr diorg kecek kelate pon rase nk tampar

Hafissa said...

Sorry to say that u have a black hole in your heart. It brings u nowehere but to the doom of yourself. Selamat berjaya! (Tengok tulisan mcm orang kurang berjaya)

Hafissa said...

Cuba cakap bahsa kelantan walau anda bukan orang kelantan. Kalau di mekah, kita cuba ckap arab inshaallah dapat diskaun. Sebelum melata merantau mencari pengalaman, belajar lah juga budaya orang, bukankah agama turut menggalakkan kita melata di muka bumi utk mengambil pengajaran dan belajar ttg kebesaran tuhan menjadikan kita berbagai bagai?

Chuck said...

@Hafissa

Haha. So long dont open my blog and I found this comment funny. This post actually dah lama sangat. Around 2012 and thanks for the comment. Honestly this is my opinion when I was studying and ini adalah mengenai apa yg saya suka mengenai org Kelantan pada masa itu. Tapi bila something jadi too extremist benda tu still jadi tak elok.

Even bola tu elok, tapi bila jadi too extreme still become bad things is it?

Sejak saya kenal dgn some of Kelantan people, saya boleh belajar something from they and about semangat mereka. Why don't we use this thing utk jadikan MELAYU bersatu padu? Kenapa Kelantan boleh bersatu bila diperantauan sedangkan Melayu tu sendiri berpecah belah? The culture hold them.


Kenapa tidak diambil semangat yang elok untuk diterapkan kepada diri kita? As you said, mmg kita kena belajar budaya org. But some of us, bila sibuk belajar budaya org then buat-buat macam lupa budaya sendiri. They act like org luar. You can see how many people in KL obviously, yg datang dari kampung but mcm takde asal usul. Is it a crime to show people where did you come from?

I know that is some people don't agree with me but yes I admit. Some of rakyat Kelantan need to learn about others culture too. Jgn terlalu obses dgn diri mereka. Bila terlampau obses sesiapa pun akan jadi bongkak. At the end, no one will like you no matter who you are.

And by seeing my writing and opinion can make you judge me, let it be. Memberi pendapat, berdiskusi dan menilai sambil menghina is different thing.

Anyway thanks for the comment. Hope you also can find the black hole in ur heart. Hating people or judging people also is not a good thing sis! Celah mana agama ajar still I tak jumpa lagi. If you can show me, please sis. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...