Rakan-rakan Blog

Jangan Anggap Blog Anda Popular Selagi Tidak Membaca Entry Ini.

|
Kenapa dengan tajuk entry kali nie? Nampak macam kontroversi? Taklah, aku sama sekali taknak buat sebarang kontroversi. Cuma nak berkongsi. Kontroversi dan kongsi, tak sama langsung ok? Tengah hot sekarang nie pasal blogwalking palsu/tipu. Sesiapa yang letak shoutbox dekat blog dia sudah pasti kadang kala dibanjiri oleh SPAM dari mereka yang tak dikenali. Ingatkan memang betul ramai orang melawat. Rupa-rupanya mereka gunakan software untuk SPAM. Inilah sebabnya kenapa ramai di antara blogger yang tak mahu gunakan shout box dalam blog mereka. Tapi, aku tak setuju dengan tindakan mereka kerana susah untuk pelawat berkomunikasi dengan pemilik blog tersebut tanpa shout box. Walaupun kita tak boleh nak halang SPAM tersebut, kita terpaksa juga untuk gunakan shout box. Maknanya, kita kena berhati-hati dalam blogwalking ke link yang ditinggalkan didalam shout box kita. Macam mana mereka lakukannya? Mereka menggunakan software auto-blogwalking. Ya, berlambak software macam tuh dekat internet. Penggunanya semakin hari semakin ramai dan ini bermakna kita sebagai blogger biasa semakin hari semakin diancam oleh penipu-penipu blogwalking ini. Bagaimana kita mahu tahu mereka adalah penipu blogwalking? Lihat list dibawah.

Klik untuk besarkan gambar.

Mungkin tak semua dapat disenaraikan, tapi banyak daripada nama-nama nie selalu SPAM shout box kita. Diharapkan sama-sama lah kita memboikot blogwalking palsu/tipu. Tak perlu menipu untuk menjadi terkenal. Biarkan usaha yang mengukur kejayaan kita dalam mencari follower. :)


P/S : Semua yang ada shout box mesti benci bila kena SPAM kan?

Pecah Kaca Pecah Simen, Sudah Baca Harap Komen. :)

30 Commments:

puteri cahaya. said...

ye ke?.. ish, ish, ish.. nak buang shout box lah! :D

puteri cahaya. said...

suhaisweet ngan sembang kosong tu penipu eh.. xmao la kawan die :D hehehehe..

Chuck Revenge said...

@puteri cahaya. : janganlah buang. nanti susah lak orang nak tglkan msg.

| cik azeya | said...

jahat gak dowg ni ann.
ish3

Chuck Revenge said...

@puteri cahaya. : nama nie biasa kita jumpa kat shoutbox kan?

Chuck Revenge said...

@| cik azeya | : benda macam nie pun nak menipu. tak faham betul. =="

sabree hussin said...

Oh ni senarai nama penjenayah2 yang terlibat dalam aktiviti spam blog ke ni.. ish2

aku tak letak shoutbox pun dalam blog aku.. dan aku lebih suka komen dalam entry.. nampak genuine kalau tinggalkan jejak macam tu

Chuck Revenge said...

@sabree hussin : nie nama-nama yang biasa kita jumpa kan bro?
ada orang suka cara lain, dan ada orang suka cara lain. tapi shout box dan blogger memang tak dapat dipisahkan.

Faiz Tapit said...

Memang cilake... aku pantang tol org pkai software2 nih

Chuck Revenge said...

@Faiz Tapit : kita sepatutnya usaha sendiri untuk tarik follower kan?

Anonymous said...

eeeeeee x sukernyer umar yg cute..!

Chuck Revenge said...

@Anonymous : hahaha. tak taulah kan. tapi memang selalu jumpa dia nie.

phreak-id said...

aku dari dulu perasan especially yang 1 hari sampai 2-3 spam ayat yang sama. cuma. satu aku nak tahu. macam mana nak tahu dia pakai software atau memang dia masuk blog orang tapi taip sendiri.

Dulu masa mula2 aku taktahu kepentingan bagi comment kat entry ni, aku blogwalk pastu tinggal jejak kat shoutbox. Tapi bila kita ON autocomplete form. cthnya mcm ni

"hi tuan rumah. singgah sini"

and then bila aku pergi blog lain. aku taip "hi" je dah keluar ayat aku taip kat blog lain tadi. so aku just click dan enter. nampak tak disitu. aku mmg blogwalk cuma tak komen tapi tinggal jejak kat entry. itu dulu la. tu pun shoutmix je boleh, cbox takleh, kena taip manual. so berbalik kepada persoalan. mcm mana nak tahu dia just pakai software yg cuma letak url atau dia memang blogwalk tapi letak trace kt shoutbox je

phreak-id : sekarang aku tak buat lagi. sebab komen lagi besh. boleh letak link mcm kat bawah ni. kekekeke

**oh aku ter membebel lak. sori tuan blog**

Terbaru > Tahniah Zaquan Adha dan Ayu Raudhah > Email Gembira 2 - Dinner dengan Metrowealth > Tukar Banner/Link Dengan phreak-id

Mknace said...

:) :) :)
takyah la sampai buang sb tu.. buat ja cam pendekar kuda ajokan
terbaeekkk!!!!

singgah dari mknace unlimited

Chuck Revenge said...

@phreak-id : thanks bro lontarkan pendapat. seriously, memang nie comment terpanjang pernah aku terima. terima kasih bro. tuh la. yang jadi persoalan macam mana kita nak trace samada dia auto blogwalking ataupun sebaliknya. aku pun tak terjawab soalan nie.

Chuck Revenge said...

@Mknace : betul tuh bro. jangan la sampai buang shoutbox tuh kan.

Amiey White said...

sabar chuck....chuck marah ke dorang spam ? hehehe

+d.O.Y.A.h+ said...

ooo..patutla selalu ada je dorg kt shoutbox aku -___-

Chuck Revenge said...

@Amiey White : takdelah amiey. suka sangat. haha.

Chuck Revenge said...

@+d.O.Y.A.h+ : semua shoutbox kot diorang ada. =="

lavender harum wangi said...

umar dgn SK tu mmg konfem tipu! si umar tu, kalau aku klik link dia kat shoutbox, pegi tmpt lain~!!

mula2 aku taktau, pastu aku nk tgl jejak kat shoutbox dia, xboleh! dia kata aku kena banned.

aku pelik la, padahal shoutbox org lain, bole je aku tinggalkan jejak.. sekali aku dah terkena hari tu, terus aku xdtg2 blog dia...

tapi yg bulan purnama tu, aku xtau la nk kata apa.. dia kata, ada org guna url dia~ aku rasa dia xsalah, tapi kalau dia tipu, aku tak tau la kan..

si bulan purnama ni mmg selalu dtg blog aku, tapi dia bukan takat tinggal jejak kat shoutbox je, dia komen entry sekali, sbb tu aku mcm xpercaya sgt, dia terlibat dlm benda ni.

tapi tula kan, kalau dia tipu, aku tak tau la~

HAH! panjang gila aku bebel.. :D



http://lavenderharumwangi.blogspot.com/2011/01/salah-sangka.html

AyinAyob said...

macammane kamu leh tau? hebat lah!

Chuck Revenge said...

@lavender harum wangi : anda pemegang rekod terpanjang untuk comment dalam blog saya, tahniah ika. hahaha.

Chuck Revenge said...

@AyinAyob : haha. ramai sekarang tengah menjejaki penipu blogwalking nie.

Mr.NS said...

lu rs klu gua wt kata laluan menarik x?bernas xotak gua?

Chuck Revenge said...

@Mr.NS : tak faham la babe lu maksudkan macam mana.

Anak Ulu Cheka said...

terima kasih kerana anda perihatin dgn cerita blogger penipu

sama kita sebarkan muka penyangak blogger nih...

Chuck Revenge said...

@Anak Ulu Cheka : ya. sama-sama kita sebarkan nama-nama si penyangak nie semua.

hazel darwisya said...

cane nak detect org tu guna auto blogwalking?

Chuck said...

@hazel darwisya takde cara yang paling mujarab untuk tau. tapi rasanya kita boleh tau melalui link yang diorang gunakan. kebanyakannya takde kena mengena dengan blog kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...