Rakan-rakan Blog

Tutorial : Menukar Gambar Biasa Kepada Gambar HDR.

|

Baiklah, hari ini aku akan memberikan pengenalan mengenai satu perisian computer. Sebenarnya, ia lebih menjurus ke arah pengenalan dan bukan tutorial cara menggunakannya. Mungkin aku akan menulis mengenai tutorial menggunakannya di entry akan datang sekiranya ada permintaan. Diharap dapat bersabar. J Apa kegunaan perisian ini? Ia berkaitan dengan proses mengedit gambar. Maaf kerana aku tidak mempunyai link untuk memberikan software ini untuk di'download' kerana ia diperolehi dari kawan aku sendiri. Harap dapat google sendiri lah ya untuk mencari software ini. J Kenapa aku syorkan untuk gunakan perisian ini? Sebab ia sangat mudah untuk digunakan oleh beginner ataupun dalam erti kata lain, 'budak baru'. Jangan risau kerana ia tidak serumit Adobe Photoshop. Wink3~ Semudah menggunakan Microsoft Word ketika membuat assignment. Ops, maaf. Sememangnya lagi mudah dari assignment tersebut. J
Masalah seringkali timbul apabila kita tidak mampu membeli camera DSLR seperti kebanyakan remaja sekarang tengah galak sakan gunakan. Kenapa aku cakap macam tu? Sebab aku pun tak mampu. Haha. Bila kita gunakan camera handset atau sewaktu dengannya, susah untuk menimbulkan kesan HDR kepada gambar tersebut. Perisian ini aku rasa lebih sesuai untuk orang-orang biasa yang mahukan gambar mereka menjadi menarik. Menurut pendapat aku sendiri, gambar yang cantik tidak perlukan camera yang mahal tapi cukuplah sekadar otak yang bijak bukan? Sekadar berkongsi kesan dari penggunaan perisian ini. Apa nama perisian ini? Baca sehingga habis untuk men'google'nya. Apa istimewa tentang perisian ini? Lihat bawah.

 

Contoh 1 :

Gambar asal sebelum di HDR kan.


Gambar selepas di HDR kan.

Klik gambar untuk melihat perbezaan yang ketara.
Sorry, aku tak dapat nak upload banyak-banyak. Line prob. -__-"
 
Kenapa semua gambar aku ea? Aku punya suka lah, blog aku kan? Haha. Berbalik kepada perisian tadi, apa nama perisian ini? Perisian ini dinamakan sebagai DYNAMIC-PHOTO HDR. Search google lah ya untuk maklumat lanjut. Untuk menimbulkan kesan kontra yang jelas, anda dinasihati mengambil gambar bersama dengan pemandangan kerana perisian ini pada awalnya hanya digunakan untuk gambar permandangan sahaja dan juga anda nasihati mengambil gambar dengan penggunaan cahaya yang cukup. Cuba cari crack version untuk perisian ini. Kalau tak dapat crack version untuk software ini, sila beritahu aku dan aku akan cuba untuk menolong semua yang berminat. J Perisian ini amat mudah untuk digunakan. Sekali lagi nasihat 'jangan risau' diberikan kepada anda. J

 

P/S : Sememangnya mengubah gambar biasa kepada HDR telah menjadi lebih mudah dengan perisian ini. J

Pecah Kaca Pecah Simen, Sudah Baca Harap Komen. :)

4 Commments:

mizz ainie said...

cantik3,,,, :D

alhafizsaharuddin said...

hehe..aq de sofware hdr..spe nk?...
hdr mmg terbaek....

Amiey White said...

watkan untuk amiey wink3...haha

Chuck Revenge said...

@mizz ainie : Thanks. :)
@alhafizsaharuddin : Tau takpe. Baek kan? :D
@Amiey White : Haha. Yang nie bahaya sikit. ;D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...